Top 5 cele mai longevive animale din lume

Oamenii de stiinta incearca sa descopere misterele celor mai longevive animale din lume si spera sa poata folosi aceste cunostinte pentru a extinde durata de viata a omului

Oamenii de stiinta incearca sa descopere misterele celor mai longevive animale din lume si spera sa poata folosi aceste cunostinte pentru a extinde durata de viata a omului.

Meduza

Meduza este animalul campion la toate categoriile. Aceasta meduza se apropie de nemurire, deoarece nu numai ca isi reinnoieste celulele, asa cum fac si alte meduze, dar se poate intoarce la o stare anterioara maturitatii sale sexuale, operand astfel un mecanism de intinerire.

Acest mecanism este declansat in conditii de viata considerate nefavorabile, cum ar fi stresul sau lipsa de hrana. Insa animalul poate muri in continuare fie din cauza bolilor, fie din cauza atacurilor pradatorilor sai.

Rechinul din Groenlanda

Rechinul din Groenlanda este unul dintre cei mai mari rechini carnivori de pe planeta. Traind la 200 si 400 de metri adancime, este dificil de observat. Evaluarea varstei sale se bazeaza pe un studiu care a aratat ca acest rechin creste intre 0,5 si 1 cm pe an. Varsta sa poate fi dedusa din lungimea sa. Prin urmare, acest animal poate ajunge la 200 de ani si poate chiar la 500 de ani. Rechinul din Groenlanda este probabil cel mai longeviv animal vertebrat.

Balena Bowhead

Balena Bowhead, numita si balena Groenlandei, poate trai pana la 200 de ani. Un animal interesant, deoarece este mamiferul cu cea mai lunga durata de viata. Cercetatorii s-au intrebat despre paradoxul pe care il reprezinta: are de 1000 de ori mai multe celule decat omul, ar trebui sa sufere mai mult de cancer si, prin urmare, ar trebui sa aiba o durata de viata limitata. Cu toate acestea, in genomul sau, au identificat mecanisme care pun anumite gene in asteptare, pentru limitarea imbatranirii celulare sau chiar pentru repararea ADN-ului.

Broasca testoasa gigantica din Galapagos

Este o broasca testoasa terestra, care ar putea trai pana la 200 de ani. Cu toate acestea, in captivitate, durata de viata a animalului este limitata la aproximativ 10 ani. O femela adusa la o gradina zoologica din Queensland, Australia, a murit in 2006 la varsta de 176 de ani.

Ariciul gigant de mare rosu

Ariciul gigant de mare rosu este originar din Pacific. Cunoscut drept cea mai mare specie de arici de mare (un diametru de 20 cm plus spini de 8 cm), acest animal ar putea trai pana la 200 de ani.