Vitamina D: care sunt beneficiile pentru sanatate?

Un corp uman produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. O persoana isi poate creste aportul de vitamina D prin anumite alimente sau suplimente.

Un corp uman produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. O persoana isi poate creste aportul de vitamina D prin anumite alimente sau suplimente.

Vitamina D este esentiala din mai multe motive, inclusiv pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. De asemenea, poate proteja impotriva unei serii de boli si afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 1 .

In ciuda numelui sau, vitamina D nu este o vitamina, ci un prohormon sau precursorul unui hormon. Vitaminele sunt substante nutritive pe care organismul nu le poate crea, astfel incat o persoana trebuie sa le adauge in dieta. Cu toate acestea, organismul poate produce vitamina D.

Beneficii

Vitamina D are mai multe roluri in organism:

  • promoveaza oasele si dantura sanatoasa;
  • sustine sanatatea sistemului imunitar, creierului si sistemului nervos;
  • reglarea nivelului de insulina si sustinerea gestionarii diabetului;
  • sustinand functia pulmonara si sanatatea cardiovasculara;
  • influentand expresia genelor implicate in dezvoltarea cancerului.

Oase sanatoase

Vitamina D joaca un rol semnificativ in reglarea calciului si mentinerea nivelului de fosfor din sange. Acesti factori sunt vitali pentru mentinerea oaselor sanatoase.

Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor sa stimuleze si sa absoarba calciu si sa recupereze calciul pe care rinichii l-ar excreta altfel.

Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, ceea ce duce la un aspect sever de bowlegged din cauza inmuierii oaselor.

In mod similar, la adulti, deficitul de vitamina D se manifesta ca osteomalacie sau inmuierea oaselor. Osteomalacia are ca rezultat densitatea osoasa slaba si slabiciunea musculara.

Risc redus de gripa

Unele studii au constatat faptul ca vitamina D avea un efect protector impotriva virusului gripal.

Cu toate acestea, autorii au analizat si alte studii in care vitamina D nu a avut acest efect asupra gripei si a riscului de gripa.

Prin urmare, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma efectul protector al vitaminei D asupra gripei.

Sugari sanatosi

Deficitul de vitamina D are legaturi cu tensiunea arteriala crescuta la copii. Un studiu din 2018 descoperit o posibila legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si rigiditatea peretilor arteriali ai copiilor.