Pastrarea sistemului imunitar sanatos pe tot parcursul anului este esentiala pentru prevenirea infectiilor si a bolilor. In plus, cercetarile au aratat ca suplimentarea cu anumite vitamine si minerale, poate imbunatati imunitatea organismului si poate proteja oamenii impotriva bolilor.
Care sunt cele mai bune suplimente pentru a imbunatatii sistemul imunitar?
Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi, esential pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar. Specialistii in nutritie spun ca suplimentele cu vitamina D, pot imbunatati raspunsul la tratamentele antivirale, la persoanele cu anumite infectii, inclusiv hepatita C si HIV. In functie de nivelul din sange, se recomanda intre 1.000 si 4.000 UI de vitamina D pe zi, aceasta doza fiind suficienta pentru majoritatea oamenilor, insa cei cu deficiente mai mari necesita adesea doze mult mai mari.
Zincul este un mineral esential pentru functionarea sistemului imunitar. El este necesar pentru dezvoltarea celulelor imune si joaca un rol important in reducerea inflamatiilor. O deficienta a acestui nutrient, afecteaza semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a functiona corect, ceea ce va duce la un risc crescut de infectii si boli, inclusiv la pneumonie.
Vitamina C este poate cel mai popular supliment luat pentru a proteja organismul impotriva infectiei, datorita rolului sau important in stimularea imunitatii. Aceasta vitamina sustine functia diferitelor celule imune si imbunatateste capacitatea organismului de a se proteja impotriva infectiei. S-a demonstrat ca suplimentarea cu vitamina C, reduce durata si severitatea infectiilor tractului respirator superior. Dozele zilnice variaza de obicei intre 250 si 1000 mg, iar limita superioara este de 2000 mg. Asadar, vitamina C este un supliment vital pentru sanatatea organismului.
- Seleniu
Seleniul este un mineral esential pentru sanatatea imuna. Cercetarile efectuate demonstreaza ca suplimentele de seleniu pot spori apararea antivirala, impotriva tulpinilor de gripa, inclusiv H1N1.
Desi aceste suplimente pot oferi un real beneficiu sanatatii imunitare, acestea nu ar trebui si nu pot fi utilizate ca inlocuitor pentru un stil de viata sanatos. Mentinerea unei diete echilibrate, somnul suficient, implicarea intr-o activitate fizica regulata, sunt unele dintre cele mai importante moduri de a-i ajuta pe oameni sa-si mentina sistemul imunitar sanatos, reducand astfel sansele lor de a se imbolnavi.