Salmoneloza – o boala periculoasa pe care oricine o poate contracta.
Salmoneloza este o infectie cu bacterii din specia Salmonella
Salmoneloza este o infectie cu bacterii din specia Salmonella. De obicei boala afecteaza tractul digestiv, dar uneori complicatiile afecteaza alte sisteme ale corpului: ficatul, rinichii si inima. In prezent, oamenii de stiinta au identificat peste 2.300 de subtipuri de bacterii Salmonella. Boala se raspandeste la oameni de orice varsta, inclusiv la copii.
Salmoneloza: cum te poti infecta
Cel mai adesea, oamenii se pot infecta cu boala prin oua, lactate si produse din carne procesate putin termic. Bacteriile se gasesc in interiorul oualor rele. De asemenea, ele pot intra in ou din cauza excrementelor de pasari de pe coaja. Prin urmare, este foarte important sa nu se manance oua crude sau insuficient fierte si sa se spele bine coaja inainte de a pregati preparatul, chiar daca aceasta trebuie aruncata.
Bacteriile raman active in apa pana la 5 luni, in carne pana la 6 luni si la pasari pana la un an sau mai mult. In produsele lactate si laptele acru, bacteriile pot ramane viabile pana la 20 de zile, iar pe cojile de oua pana la 24 de zile.
Bacteriile Salmonella mor in 5-10 minute la o temperatura de 70 ° C, in timp ce ele pot sa nu moara imediat daca se afla in mijlocul unei bucati mari de carne. Cand ouale sunt fierte 5 minute, acestea mor.
Salmoneloza: cauze
La fierbere, bacteriile mor instantaneu, dar raman si traiesc atunci cand sunt inghetate. Prin urmare, bacteriile traiesc si se inmultesc chiar si in alimentele congelate: carne de pasare, peste afumat, carnati, unt, branza, oua, praf de oua.
Bacteriile intra in tractul gastrointestinal prin alimente prost procesate, maini contaminate. Apoi lupta cu sistemul imunitar si elibereaza toxine. Pericolul este ca prin sange pot ajunge in alte organe umane.
Salmoneloza: cum sa nu te infectezi
Prevenirea consta in prelucrarea culinara atenta a produselor de origine animala, respectarea conditiilor de pastrare a alimentelor. Pentru a evita infectarea prin oua, se vor cumpara numai produse pasteurizate, pastrate la frigider in termenele de expirare, se arunca ouale crapate si murdare, este indicat sa se excluda preparatele cu oua fierte moi sau galbenusurile lichide. Inainte de a gati, se vor spala ouale, precum si mainile si ustensilele cu care se gateste.