Kristin Hannah, Privighetoarea

In satul Carriveau din Loire, Vianne Mauriac isi ia ramas bun de la sotul ei, care pleaca pe front, si se trezeste singura cu fiica ei. Ea nu-si poate imagina ca nazistii vor invada tara. Cu toate acestea, cand un capitan german ii rechizitioneaza casa, ea este nevoita sa gazduiasca un ofiter sub acoperisul ei. Si face alegerea de a-si proteja fiica inainte de libertatea tarii sale.

Sora ei, Isabelle, in varsta de 18 ani, si-a petrecut copilaria in internate de la moartea mamei lor, iar tatal ei decide sa o trimita sa locuiasca cu Vianne. Dar temperamentul ei rebel le pune in pericol toate vietile. Asa ca Isabelle decide sa mearga sa locuiasca la Paris in ziua in care germanii intra in oras. Impetuoasa si plina de idealuri, ea se alatura curand Rezistentei sub numele de cod „Le Rossignol” – Privighetoarea si face regulat contrabanda cu aviatori britanici in Spania.

Doua surori, doua destine si doua moduri de a supravietui razboiului si invadatorului. Un mare roman despre dragoste, libertate, idealuri si rolul femeilor in timpul razboiului.

Este o saga istorica si familiala pe fundalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, de aproape 700 de pagini, povestea plina de evenimente si fascinanta a doua surori aflate in dezacord, Vianne si Isabelle Mauriac, care si-au pierdut mama la varsta de 14, respectiv 4 ani.

In 1939, Vianne, cea mai mare, profesoara, mama lui Sophie, pe care a protejat-o cat a putut de bine pe tot parcursul razboiului, casatorita la 17 ani cu Antoine, si-a luat ramas bun de la el in parfumul exaltant de iasomie din gradina proprietatii sale, unde trandafirii cresteau de-a lungul gardului de ligustru, pentru ca pleca pe front.

Isi amintea ca a trait putin razboiul, nu prin zgomot, fum si sange, ci prin consecintele sale.

Isi amintea ca ii era foame si frig tot timpul in timpul Marelui Razboi si mai ales cand tatal ei s-a intors, schiopata, suspina, tacea si chiar a inceput sa bea.

Isabelle, incapatanata, rebela, impetuoasa, indragostita de libertate, convinsa ca nu fusese niciodata iubita, dar abandonata de tatal ei, a parasit prin toate mijloacele internatele unde acesta o trimisese.

A fugit la Paris si s-a stabilit acolo in ziua … intrarii germanilor in oras … si s-a alaturat Rezistentei sub numele de cod „Rossignol” si a facut contrabanda cu piloti englezi in Spania!

In ceea ce o priveste, Vianne nu are de ales: este obligata sa gazduiasca sub acoperisul ei un ofiter german. Ea alege sa-si protejeze fiica cu orice pret, indiferent de pret! Sa nu mai spunem nimic!

Doua destine doua surori care vor lupta fiecare in felul ei pentru supravietuirea, libertatea, demnitatea lor, una impulsiva, cealalta prudenta, alternativ enervanta si emotionanta, traverseaza razboiul cu un curaj si o furie incredibile!

In ciuda unor neverosimilitati uneori si a unor personaje simpatice dar putin caricaturale, in stil american, autoarea descrie intr-un mod romantic, bine scris, bine construit, cu umilinta si sensibilitate, chinurile si curajul femeilor in timpul razboiului! Este o lucrare emotionanta, mai ales in partea a doua, despre iubire, rezistenta, plina de umanitate si de o acuratete incredibila, un vibrant omagiu adus rezistentei si acestor eroi (eroine) anonimi care si-au riscat viata in fiecare zi in numele convingerilor lor si al ideii de libertate pe care o aveau!

O opera dedicata iubirii filiale si fraterne, idealurilor, rolului determinant al femeii, in ciuda cuvintelor nespuse, a lipsurilor si a regretelor, in mijlocul ororilor, a inumanitatii vremurilor de conflict care obliga pe fiecare sa iasa din sine pentru ce e mai rau sau mai bun.