Hortensia Papadat-Bengescu – femeie, autor, deschizator de drumuri
Desi total dedicata nevoilor membrilor familiei sale, sotia si mama Hortensia Papadat-Bengescu scrie lucrari de calitate, poezii si proza, si astfel incepe o colaborare cu revista ”Viata Romaneasca” sub indrumarea lui Garabet Ibraileanu.
Romania are multi scriitori de valoare, insa dintre acestia se evidentiaza subtil si timid, Hortensia Papadat-Bengescu. Aceasta s-a nascut intr-un sat din judetul Galati, in familia generalului Dimitrie Bengescu si a cadrului didactic, Zoe. Studiaza la Bucuresti si doreste sa continue scoala la Paris. Are rezultate remarcabile dar, cu toate acestea, mama se opune plecarii sale. Asa se face ca, la doar 20 de ani se casatoreste cu magistratul Nicolae Papadat si impreuna au patru copii: Nen, Zoe, Marcela si Elena.
Desi total dedicata nevoilor membrilor familiei sale, sotia si mama Hortensia Papadat-Bengescu scrie lucrari de calitate, poezii si proza, si astfel incepe o colaborare cu revista ”Viata Romaneasca” sub indrumarea lui Garabet Ibraileanu. Romanul de debut este ”Ape adanci”, publicat in 1919, urmat apoi de romanul ”Balaurul” in care povesteste despre experienta sa din munca de infirmiera in timpul Primului Razboi Mondial.
Dupa publicarea primului roman, autoarea incepe sa colaboreze cu Eugen Lovinescu, publicand in revista condusa de acesta ”Sburatorul”. Asa apar romanele din ciclul Hallipa: ”Fecioarele despletite”, ”Concert din muzica de Bach”, ”Drumul ascuns” si ”Radacini”, aceasta fiind familia in jurul careia se concretizeaza actiunea acestor romane.
In intreaga sa opera, Hortensia Papadat-Bengescu adopta o modalitate narativa moderna, putin apreciata la vremea respectiva, dar foarte laudata mai tarziu. Autoarea prezinta evenimentele si personajele intr-o maniera unica, folosindu-se de introspectia acestora pentru a afla diferite puncte de vedere ale aceleiasi situatii.
O alta abordare este legata de boala, care ocupa un loc important in opera sa. La fel, este interesanta de perspectiva ereditara si holostica, cautand sa detecteze si sa defineasca omul in complexitatea actiunilor sale, pe toate planurile. Avand o asemenea abordare, operele Hortensiei Papadat-Bengescu sunt considerate ca fiind primele lucrari de proza psihologica romaneasca.
Carti scrise de Hortensia Papadat-Bengescu si multe alte carti interesante din toate domeniile | anticariatul online Printre Carti
La anticariatul online Printre Carti, gasiti o multime de carti scrise de Hortensia Papadat-Bengescu. Daca doriti sa patrundeti tainele acestora, sa va imbogatiti cu elemente de literatura si cultura romaneasca tesute de o femeie unica in gandire, conceptii si scriere, accesati cu incredere www.printrecarti.ro. Aici gasiti frecvent carti vechi de vanzare la pret mic! Nu ezitati sa faceti asemenea achizitii, deoarece cartile sunt cea mai buna investitie!