Dieta Dukan – reguli, alimente permise, rezultate
Prima faza a dietei Dukan este faza de atac, considerata un restart pentru organism. Aceasta faza este foarte restrictiva, fiind permise numai proteinele pure si slabe in grasimi, precum carnea de vita, de peste, pui sau curcan, branza de vaci si ouale.
Una dintre cele mai cautate diete din lume, dieta Dukan este apreciata deopotriva de femei si barbati, de oameni simpli si de vedete de cinema. Aceasta dieta este foarte apreciata in Marea Britanie, fiind lansata in anul 2000 de catre Pierre Dukan, un medic nutritionist, in urma studiilor efectuate vreme de peste 20 de ani.
Ce este dieta Dukan
Dieta Dukan este o dieta pe baza de proteine pure din carne, lapte, oua si din legume. Proteinele consumate sunt mai greu procesate de organism, arderile sunt mai puternice decat in cazul carbohidratilor sau grasimilor care trebuie limitate si chiar eliminate pe tot parcursul dietei.
Fazele dietei Dukan
Prima faza a dietei Dukan este faza de atac, considerata un restart pentru organism. Aceasta faza este foarte restrictiva, fiind permise numai proteinele pure si slabe in grasimi, precum carnea de vita, de peste, pui sau curcan, branza de vaci si ouale. Taratele de ovaz vor insoti pacientii pe toata durata dietei, fiind recomandate pentru ca asigura un aport necesar de fibre, o digestie corecta si contribuie la senzatia de satietate. In plus, se recomanda consumul a minimum 2 litri de apa zilnic, pentru a evita deshidratarea si constipatia. Etapa intai a dietei Dukan nu trebuie sa dureze mai mult de 7 zile.
Faza a doua a dietei Dukan se numeste croaziera si este mult mai permisiva. Procesul de slabire este mult mai lent, insa se desfasoara pana la atingerea obiectivului propus. In faza de croaziera sunt permise proteinele, legumele, uleiul de masline, precum si fructele de goji, dar numai o lingura pe zi.
Faza a treia a dietei Dukan este de consolidare, timp in care se urmareste educarea organismului pentru a se adapta noii alimentatii si pentru a evita efectul de „yo-yo” care poate sa apara. Ultima faza, cea de stabilizare, este aceea in care pacientul va incepe un stil de viata pe care trebuie sa si-l mentina in mod constant, pentru tot restul vietii.
Dieta Dukan nu poate fi inceputa fara ajutorul si indrumarea unui medic nutritionist, pentru a preveni dezechilibrele din organism.