Ce trebuie sa stii despre alimentatia copilului

Momentul introducerii alimentelor solide in timpul copilariei, este o parte importanta a supravegherii sanatatii pediatrice datorita efectelor sale potentiale asupra sanatatii pe toata durata vietii.

Momentul introducerii alimentelor solide in timpul copilariei, este o parte importanta a supravegherii sanatatii pediatrice datorita efectelor sale potentiale asupra sanatatii pe toata durata vietii. Practicile de hranire a copilului au succes atunci cand alimentul furnizat satisface nevoile nutritionale ale sugarului, protejeaza caile respiratorii impotriva aspiratiei de substante alimentare straine si nu depaseste capacitatea functionala a tractului gastro-intestinal si a rinichiului.

Ce trebuie sa stii despre alimentatia copilului

alimentatia copilului

Incepeti cu o jumatate de lingura sau mai putin si discutati cu copilul prin procesul („Mmm, vezi cat de bun este acest lucru”). Este posibil ca bebelusul sa nu stie ce sa faca la inceput. Poate sa arate confuz, sa ridice nasul, sa scuipe mancarea din gura sau sa o respinga cu totul.

Retineti ca inceperea alimentatiei solide este un proces gradual; la inceput, bebelusul va primi in continuare cea mai mare parte din nutritia lui, adica din laptele matern. De asemenea, fiecare copil este diferit, astfel incat disponibilitatea de a incepe sa consume alimente solide va varia.

Ce hrana ar trebui sa-i dati copilului mai intai?

Pentru majoritatea copiilor, nu conteaza care sunt primele alimente solide. Prin traditie, cerealele simple sunt introduse de obicei primele. Cu toate acestea, nu exista dovezi medicale ca introducerea alimentelor solide intr-o anumita ordine are un avantaj pentru copil. Desi multi pediatri vor recomanda includerea legumelor inainte de fructe, nu exista dovezi ca bebelusul dumneavoastra respinge legumele daca fructele ii sunt date mai intai.

Cand poate copilul incerca alta mancare?

Odata ce copilul invata sa manance o mancare, dati-i treptat alte alimente. Dati copilului un nou fel de mancare la un interval de timp. In general, carnea si legumele contin mai multe substante nutritive pe portie decat fructele sau cerealele.

In cateva luni de la inceperea alimentelor solide, dieta zilnica a bebelusului trebuie sa includa o varietate de alimente, cum ar fi laptele matern, formula sau ambele, carne, cereale, legume, fructe, oua si peste.

De asemenea, in cazul in care mesele bebelusului nu sunt tensionate, scaunele sale pot contine bucati de hrana nedigerata, in special coji de mazare sau porumb sau alte legume. Toate astea sunt normale. Sistemul digestiv al bebelusului este inca imatur si are nevoie de timp inainte de a putea procesa complet aceste alimente noi.