Cauzele tulburarilor de ritm cardiac
In cele mai multe cazuri, bataile rapide ale inimii sunt o manifestare temporara si sigura a activitatii sale
In cele mai multe cazuri, bataile rapide ale inimii sunt o manifestare temporara si sigura a activitatii sale. Dar pot fi un simptom care merita mai multa atentie.
Ritm cardiac rapid – cauze
Unele dintre ele sunt legate de situatii temporare. Bataile inimii se simt mai mult seara, cand corpul este linistit, insa acestea trec de la sine.
- Prea multa cafea, nicotina si alte stimulente / alcool, cocaina, bauturi energizante.
- Activitate fizica – ritmul cardiac este accelerat in timpul efortului pentru a ajusta fluxul sanguin la nevoile organismului.
- Stres, anxietate, emotii – in astfel de experiente organismul produce adrenalina, care accelereaza pulsul.
Altele provin din situatii specifice
- Sarcina – volumul sanguin creste cu aproximativ 40% – creste de la 4-5 litri la 6-7 litri. Organismul se adapteaza la aceasta prin cresterea ritmului cardiac.
- Anemia – atunci cand nivelul de oxigen scade, organismul produce mai multa hemoglobina si acest lucru poate duce la o frecventa cardiaca mai rapida.
Unele boli sau medicamente
- Hipertiroidism – Nivelurile crescute de hormoni tiroidieni sunt o cauza frecventa a batailor rapide ale inimii, in special la femeile tinere.
- Hipertensiunea arteriala – presiune crescuta asupra peretilor aortei – artera mare care duce la inima forteaza muschiul inimii sa lucreze mai mult. Acest lucru poate duce la o inima marita si aritmie in timp.
- Corticoizii, laxativele si diureticele provoaca o scadere a potasiului si magneziului din organism, iar aceste elemente joaca un rol important in reglarea ritmului cardiac.
Boli de inima
- Boala coronariana – ateroscleroza, probleme ale arterelor coronare.
- Anomalii ale impulsurilor electrice – pulsul se accelereaza brusc la 200 de batai pe minut in repaus.
- Anomalii morfologice – pericardita / inflamatia membranei cardiace /, hipertrofia cardiaca.
- Fibrilatie atriala – pulsul este neregulat, muschiul inimii se contracta neuniform si nu reuseste sa controleze eficient fluxul sanguin. Exista riscul formarii unui cheag in cavitatile inimii. Daca vizeaza creierul, duce la un accident vascular cerebral.