Alimentele solide in mesele bebelusilor
Dupa cum toate mamicile stiu acest lucru, alimentele solide nu pot fi digerate de bebelusi pana la varsta de 4-6 luni
Dupa cum toate mamicile stiu acest lucru, alimentele solide nu pot fi digerate de bebelusi pana la varsta de 4-6 luni. In momentul in care cei mici si-au dublat greutatea de la nastere, isi pot tine capul sus, pot sta intr-un scaun si pot deschide gura atunci cand li se ofera hrana, se poate spune ca sunt pregatiti pentru introducerea alimentelor solide in mesele lor. Dupa cum s-a mentionat si la inceput, toate aceste schimbari pot avea loc odata cu varsta de 6 luni.
Se pot oferi alimente solide pe langa laptele matern si nu ca inlocuitor pentru acesta. Se recomanda ca primele alimente solide sa fie lichide si introducerea lor sa aiba loc la 3-4 zile de alimentul precedent. In aceasta pauza se va vedea cum raspunde copilul la anumite alimente.
Alimentele solide ce trebuie introduse in mesele bebelusilor
- Cereale de orez
Combinatia cereale de orez cu lapte matern sau lapte praf, este una foarte bine tolerata de micuti si presupune un potential scazut de alergii. Cerealele cu lapte reprezinta un prim aliment in meniul bebelusului.
- Legume
Toate legumele contin foarte multi nutrienti necesari dezvoltarii bebelusului. Se recomanda cartofii dulci, dovleceii, morcovii si sfecla. Se pot gati simplu, in diferite modalitati.
- Fructe
Introducerea fructelor este recomandata dupa ce au fost introduse legumele. De ce? Pentru ca oferindu-le de prima data alimente dulci, cei mici se vor obisnui cu ele si s-ar astepta ca de fiecare data sa primeasca ceva dulce.
Pe langa acest lucru, este foarte bine de stiut ca cei mici nu digera eficient fructoza la inceput. Atunci cand ii sunt servite fructele, aportul acestora trebuie sa fie diferit, pentru a evita orice fel de constipatie. O idee buna este piureul de banane cu lapte matern sau piure de fructe fierte, spre exemplu pere, mere sau piersici.
- Alimente cu proteine
In ceea ce priveste alimentele cu proteine, se recomanda fasolea bine gatita, lintea, mazarea, carnea tocata marunt si piureul.
E bine de stiut ca pofta de mancare a bebelusului va varia de la o zi la alta. Alegerea si pregatirea alimentelor trebuie atent aleasa de parinti. Totul trebuie facut cu o atentie sporita.