Ce pericole si afectiuni ascunde sforaitul?
Sforaitul si apneea de tip obstructiv afecteaza functia cardiaca si poate ascunde afectiuni precum polipii nazali, o deviatie de sept sau chiar o tulburare endocrina.
Ce pericole si afectiuni ascunde sforaitul?
In afara de sunetele neplacute scoase de persoanele care sforaie in somn, in afara de faptul ca isi deranjeaza partenerii, persoanele cu care convietuiesc sau chiar vecinii, sforaitul poate fi un adevarat semnal de alarma. Sforaitul si apneea de tip obstructiv afecteaza functia cardiaca si poate ascunde afectiuni precum polipii nazali, o deviatie de sept sau chiar o tulburare endocrina.
Ce trebuie sa stim despre efectele sforaitului
Apneea in somn este o tulburare destul de des intalnita, insa foarte periculoasa. Din punct de vedere medical, aceasta pune in pericol functionalitatea ventriculului stang si poate provoca disfunctii ventriculare in inima. Apneea se produce atunci cand muschii gatului se relaxeaza intermitent si caile respiratorii sunt blocate, in timp ce o persoana doarme. Gura uscata de dimineata, durerile de cap, iritabilitatea si gafaitul in timpul somnului pot fi primele semne ale apneei.
Cel mai comun simptom este sforaitul puternic. Persoanele care sforaie pot fi foarte obosite pe timpul zilei. Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii si-au propus sa analizeze functia cardiaca in raport cu sforaitul. Cei aproape 5.000 de participanti au fost supusi unui RMN cardiac. Rezultatele sunt concludente: parametrii cardiaci ai femeilor si barbatilor care sforaie sunt afectati mult mai rapid decat in cazul pacientilor care nu sforaie. Tranzitia de la sforait la o afectiune cardiaca este rapida, fiind asociata cu hipertrofia ventriculara stanga.
Specialistii recomanda persoanelor care sforaie sa mearga la medic, pentru a vedea cauza exacta a sforaitului si pentru a o trata. Oamenii care sforaie sunt sfatuiti de catre specialisti sa isi roage partenerii sa ii analizeze in timp ce dorm si sa observe daca respiratia lor se opreste pentru un timp si daca apoi gafaie, ca si cum ar ramane fara aer. Tratamentul acestei afectiuni depinde de cauza. Spre exemplu, in cazul persoanelor supraponderale, cel mai important lucru este sa piarda kilogramele in plus. Exista si tehnici chirurgicale care mentin caile respiratorii superioare deschise noaptea, prin aplicarea unei presiuni.