Te confrunti cu furnicaturi la maini? Poate fi vorba despre parestezie

Furnicaturile sunt adesea simptome ale paresteziei. Aceasta este o tulburare de atingere care include amorteli si furnicaturi la nivelul unui membru

Cel mai adesea, furnicaturile si amortelile la nivelul mainilor apar ca urmare a unei pozitii proaste, de obicei, un sprijin prelungit pentru brat care comprima nervii periferici. Simptomul in acest caz nu este grav, dar exista si alte tulburari care pot fi la originea acestei senzatii.

Ce este parestezia si cand ar trebui consultat medicul?

Furnicaturile sunt adesea simptome ale paresteziei. Aceasta este o tulburare de atingere care include amorteli si furnicaturi la nivelul unui membru, de obicei la nivelul extremitatilor. Aceste furnicaturi pot afecta mainile, unele degete, dar si fata sau picioarele. Cel mai adesea, furnicaturile la nivelul mainilor apar in urma comprimarii unui nerv din brat.

Daca furnicaturile tind sa se repete frecvent, daca devin mai intense si zona afectata se mareste, se recomanda solicitarea unui consult medical, adesea fiind necesara expertiza unui medic neurolog.

Furnicaturile care apar brusc si sunt insotite de alte simptome, cum ar fi probleme de vorbire, slabiciune pe o parte a corpului, pierderea echilibrului si/sau dificultati de vedere, acestea pot fi un semn al unui atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau al accidentului vascular cerebral. In acest caz este necesara interventia medicala de urgenta.

Care pot fi cauzele paresteziei?

Parestezia este de obicei cauzata de disfunctia nervilor periferici sau a sistemului nervos central. Drept urmare, printre afectiunile in care aceasta este cel mai des intalnita se afla si:

  • Sindromul de tunel carpian

In afara de furnicaturi minore din cauza sustinerii sau pozitionarii slabe, cea mai frecventa cauza este sindromul de tunel carpian: compresia nervului median la incheietura mainii provoaca aceste senzatii de amorteala si furnicaturi, mai ales in timpul noptii sau dimineata la trezire. Aceste tulburari pot fi insotite de slabiciune a incheieturii mainii sau a mainii.

  • Diabet

In general, persoanele cu diabet, aflate intr-un stadiu avansat al bolii, sunt afectate si de aparitia furnicaturilor. Este vorba despre „neuropatie diabetica”, din cauza nivelului ridicat de zahar si grasimi din sange, care altereaza terminatiile nervoase.

  • Carente de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 este o tulburare care afecteaza, in general, alcoolicii si persoanele varstnice. Aceasta carenta poate provoca dureri nervoase si, prin urmare, furnicaturi la nivelul mainilor. In plus, aceste furnicaturi pot reflecta o patologie subiacenta, cum ar fi scleroza multipla (care afecteaza sistemul nervos central).