Sorg – o alternativa fara gluten
Sorgul are o culoare inchisa, o textura groasa si un gust dulce asemanator melasei.
Sorgul este o cereala care nu contine gluten, dar ofera o varietate de substante nutritive. Tot mai multi oameni constata ca au o intoleranta la gluten si trebuie sa excluda din alimentatie toate alimentele care contin gluten.
Deoarece sorgul poate creste si in perioade lungi de seceta, este cultivat in principal in Africa (unde este cultura principala). De fapt, sorgul are o istorie antica, primele inregistrari ale acestuia datand din Egiptul antic.
Sorgul are o culoare inchisa, o textura groasa si un gust dulce asemanator melasei. Este disponibil in 4 culori – galben, alb, rosu si negru. Poate fi consumat sub forma de cereale sau ca faina fara gluten.
De ce este bine ca oamenii sa consume sorg?
- Contine antioxidanti
Cerealele de sorg sunt o sursa importanta de antioxidanti. Dupa cum se stie, aceste substante fitochimice naturale protejeaza celulele corpului de deteriorarea radicalilor liberi. Studiile arata ca taninul din sorg reduce riscul de obezitate, care la randul sau favorizeaza sanatatea inimii.
- Reduce inflamatia
Procesele inflamatorii din organism sunt principalele surse de durere si unele boli. Fitochimicalele continute in sorg au proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea inflamatiei in organism.
- Contine proteine
Sorgul este o alta modalitate de a oferi organismului aportul de proteine pentru a diversifica dieta. Este potrivit in special pentru vegetarieni si vegani care au nevoie de alternative la alimentele din carne. Aproximativ 60 de grame de sorg contin 11 grame de proteine.