Scoaterea maselei de minte

Maselele de minte, atat de folositoare in trecut pentru stramosii nostri, au tendinta de a disparea in viitor de pe arcada dentara a omului modern, fiind cel mai adesea un impediment pentru ocluzie.

Maselele de minte, atat de folositoare in trecut pentru stramosii nostri, au tendinta de a disparea in viitor de pe arcada dentara a omului modern, fiind cel mai adesea un impediment pentru ocluzie. Exista mitul conform caruia maselele de minte sunt in stransa legatura cu IQ-ul. Fals! In popor, atunci cand erup maselele de minte, oamenii folosesc expresia „ti-a venit mintea la cap”. Aceasta zicala poate fi considerata adevarata doar daca se ia in considerare faptul ca maselele de minte erup tarziu, atunci cand se presupune ca incepe maturizarea.

In trecut, maselele de minte erau folosite pentru mestecarea alimentelor, in special a alimentelor dure.

Maselele de minte

In prezent, alimentele nu mai sunt atat de dure, pentru ca cele mai multe se prepara termic. Conform ultimelor studii, se constata o reducere o volumului cavitatii orale ca o consecinta directa a modificarii hranei, de la cea cruda la cea gatita.

In anumite situatii, eruptia maselelor de minte poate fi insotita de durere, edem, disconfort sau, in cazuri mai grave, febra.

De asemenea, nici persoanele care vor sa isi corecteze muscatura sau sa isi indrepte dintii nu sunt scutiti de efectele lor negative. Este recomandat ca inaintea montarii aparatului ortodontic sa fie extrase maselele de minte, pentru a nu inghesui dintii. Din cauza pozitiei lor posterioare pe arcada, periajul in zona poate fi dificil, ceea ce duce la retentia de alimente si aparitia cariilor dentare. Odata cariati, molarii de minte sunt dificil de tratat, intrucat accesul este dificil.

Avantajul maselelor de minte erupte pe arcada este acela ca se pot extrage cu usurinta, fara prea multe complicatii, intr-un timp scurt. In schimb, pentru molarii de minte inclusi, cei care nu se vad in cavitatea orala a pacientului, extractia se realizeaza printr-o interventie chirurgicala de sectionare a gingiei si punerea in evidenta a molarului aflat in os. In functie de pozitia lor, medicul dentist trebuie sa fie atent la structurile inconjuratoare.

Chiar daca pare o procedura complicata, dificila si chiar chinuitoare pentru pacient, extractia maselelor de minte este o interventie de rutina efectuata rapid si fara complicatii pentru cei care apeleaza cu incredere la medicii specialisti.