Principalele diferente intre artrita si artroza

Artroza reprezinta un mod de uzura a cartilajului articular care se afla la nivelul soldului, genunchiului sau la nivelul articulatiilor interfalangiene ale degetelor mainilor, insa orice alta articulatie a corpului poate fi afectata

De cele mai multe ori, pacientii nu stiu sa faca diferenta intre artrita si artroza. Artroza reprezinta un mod de uzura a cartilajului articular care se afla la nivelul soldului, genunchiului sau la nivelul articulatiilor interfalangiene ale degetelor mainilor, insa orice alta articulatie a corpului poate fi afectata. Artrita, pe de alta parte se manifesta prin durere, inflamatie si limitarea miscarilor articulare.

Artrita inflamatorie reprezinta inflamarea structurilor articulare, iar cea degenerativa este asociata degradarii structurii cartilajului articular, insa aceasta nu este o regula generala.

Care sunt caracteristicile fiecarei afectiuni in parte: artrita si artroza?

Artroza este o afectiune care este caracterizata nu numai de subtierea cartilajului, ci si de aparitia ciocurilor osoase, de deformarea articulara, de lipsa functionalitatii. Artrita ajunge in fazele avansate sa fie determinata de mers schiopatat, greutate in urcarea si coborarea scarilor, precum si schimbarea pozitiei in pat sau in fotoliu.

Factorii de risc ai artrozei sunt: sexul feminin, varsta inaintata, greutatea excesiva, traumatismele, activitatea sportiva necorespunzatoare, infectiile netratate, iar lista poate continua. Artrita inflamatorie sau artroza implica tumefiere, sensibilitate accentuata la nivelul articulatiei afectate, limitarea miscarilor si este cauzata de varsta inaintata, sexul feminin, factori genetici, greutatea corporala mare, traumatisme si infectii.

Atritele pot fi degenerative sau osteoartrite, inflamatorii, infectioase, metabolice sau posttraumatice. Tratamentul este preventiv, iar medicamentele administrate sunt simptomatice. Terapiile sau tratamentele antireumatice sunt utile mai ales in cazurile de artrita, iar terapia fizica si exercitiile fizice, precum si purtarea ortezelor pot fi optiuni terapeutice indicate de medici.

Printre obiceiurile care agraveaza osteorartrita sunt incluse fumatul, consumul de alcool in exces, stilul de viata sedentar, precum si purtarea pantofilor incomozi. Cresterea in greutate si consumul de alimente procesate trebuie limitate.

Persoanele care sunt predispuse acestui tip de afectiuni trebuie sa se prezinte la medic in mod regulat pentru diagnosticarea si tratarea in mod corect a acestora, dar si sa ia in calcul unele limitari in vederea preintampinarii instalarii afectiunilor. Daca respecta indicatiile specialistilor, se pot bucura de o viata lunga si de mai mult confort.