Primul trimestru de sarcina: ce trebuie sa stii

Oul fertilizat se dezvolta intr-un embrion, care devine fat la 8 saptamani de la sarcina. In primele 8 saptamani de sarcina, incepe formarea creierului si a coloanei vertebrale, impreuna cu muschii ochilor, nasului si gurii

Primul trimestru de sarcina este prima treime a sarcinii si dureaza aproximativ 3 luni. Majoritatea medicilor il definesc ca saptamanile 1-12 de sarcina, dar unii spun ca se poate extinde pana in saptamana 14. Medicii calculeaza perioada din prima zi a ultimei menstruatii pentru a determina stadiul unei sarcini.

Ce se intampla cu fatul in primul trimestru?

Oul fertilizat se dezvolta intr-un embrion, care devine fat la 8 saptamani de la sarcina. In primele 8 saptamani de sarcina, incepe formarea creierului si a coloanei vertebrale, impreuna cu muschii ochilor, nasului si gurii. Fatul masoara 2,5 – 3,8 centimetri, la 8 saptamani.

Pana la sfarsitul primului trimestru, se formeaza toate sistemele majore de organe, desi organele nu sunt pe deplin dezvoltate. Incep sa se formeze muschii si oasele, iar organele genitale externe cresc. O ecografie nu poate detecta sexul fatului in acest stadiu incipient.

Fatul este mai mare, la sfarsitul primului trimestru – aproximativ 7,6 – 10,2 centimetri lungime. Desi fatul incepe sa se miste in primul trimestru, este de obicei prea mic pentru ca gravida sa detecteze orice miscare. Cu toate acestea, unele persoane insarcinate raporteaza ca au simtit miscare foarte devreme, mai ales daca au mai fost gravide inainte.

Primul trimestru este cel mai vulnerabil moment pentru dezvoltarea fetala, deoarece toate organele majore se formeaza in acest moment. Riscul pierderii sarcinii scade semnificativ in al doilea trimestru.

Simptome si modificari corporale

Fiecare sarcina este diferita si unele persoane nu prezinta deloc simptome de sarcina.

Pentru gravidele care observa modificari, cele mai frecvente simptome includ:

  • Oboseala: gravidele se pot simti mai obosite decat de obicei, unele persoane experimentand o epuizare intensa.
  • Greata: greata este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii.
  • Daca greata provoaca varsaturi frecvente sau face imposibil consumul alimentelor, este important sa se apeleze la medic.
  • Modificari ale sanilor: pot fi mai plini si se poate observa o sensibilitate crescuta a mamelonului.
  • Ameteala: apare mai ales cand gravidei ii este foame sau se ridica prea brusc.

Schimbari de dispozitie: sarcina reprezinta o schimbare uriasa in viata unei persoane – de aceea gravida poate simti multe emotii diferite in legatura cu aceasta. Hormonii sarcinii pot afecta, de asemenea, starea de spirit.