Prevenirea degradarii dintilor

Degradarea dentara apare atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidonuri), cum ar fi painea, cerealele, laptele, bauturile carbogazoase, fructele, prajiturile sau bomboanele nu sunt indepartate corespunzator de pe dinti.

Degradarea dintilor este distrugerea structurii dintelui si poate afecta atat smaltul (invelisul exterior al dintelui) cat si stratul de dentina al dintelui.

Degradarea dentara apare atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidonuri), cum ar fi painea, cerealele, laptele, bauturile carbogazoase, fructele, prajiturile sau bomboanele nu sunt indepartate corespunzator de pe dinti. Bacteriile care traiesc in gura digera aceste alimente, transformandu-le in acizi. Bacteriile, acidul, reziduurile alimentare si saliva se combina pentru a forma placi, care se ataseaza de dinti. Acizii din placi dizolva suprafata smaltului dintilor, creand gauri in dinti numite cavitati (carii).

Pentru a preveni deteriorarea dintilor:

– Periati dintii cel putin de doua ori pe zi cu o pasta de dinti care contine fluor. De preferat, periati dintii dupa fiecare masa si mai ales inainte de a merge la culcare.

– Curatati zilnic dintii cu ata dentara.

– Clatiti zilnic cavitatea bucala cu o apa de gura care contine fluor. Anumite produse contin ingrediente antiseptice care ajuta la distrugerea bacteriilor care cauzeaza placa.

– Consumati alimente hranitoare si echilibrate si limitati gustarile. Evitati carbohidratii, cum ar fi bomboanele, care pot ramane pe suprafata dintilor. Daca consumati alimente lipicioase, curatati dintii imediat dupa aceea.

– Luati legatura cu medicul dentist cu privire la utilizarea fluorurii suplimentare, care va intareste dintii.

– Intrebati medicul dentist despre substantele de etansare dentara (un strat de protectie din plastic) care se aplica pe suprafetele de mestecat ale dintilor din spate (molari) pentru ai proteja.

– Consumati apa fluorurata. Cel putin un pahar de apa fluorurata este necesara pentru a proteja copiii de cariile dentare.

– Vizitati periodic medicul dentist pentru o curatare profesionala si un examen oral.

Exista in curs de dezvoltare noi mijloace pentru a preveni cariile dentare. S-a constatat ca o guma de mestecat care contine indulcitorul xilitol, intarzie temporar cresterea bacteriilor care cauzeaza deteriorarea dintilor. In plus, sunt explorate mai multe materiale care elibereaza fluor in timp, ceea ce va ajuta la prevenirea altor degradari.