Prevenirea conjunctivitei la nou-nascuti

In majoritatea cazurilor, conjunctivita este o boala usoara care va disparea singura. Cu toate acestea, poate fi grava la nou-nascuti daca este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala

Conjunctivita neonatala este o infectie sau iritatie a partii albe a ochiului nou-nascutului si a interiorului pleoapei. Este o problema destul de frecventa, a carei forma cea mai grava este cauzata de gonoree.

Care sunt semnele si simptomele conjunctivitei la nou-nascuti?

La nou-nascutii cu conjunctivita, partea alba a ochiului este roz sau rosu. De asemenea, se pot vedea:

  • o descarcare groasa care arata ca puroi;
  • umflarea pleoapei, care poate fi rosie;
  • un flux de lichid.

Care este cauza conjunctivitei?

  • expunerea la substante chimice sau la un iritant (cum ar fi picaturi pentru ochi sau sapun);
  • blocarea conductelor de lapte (conductele din care curg lacrimile),
  • bacterii transmise de vaginul mamei in timpul nasterii,
  • alte bacterii sau virusi dobanditi dupa nastere de la un membru al familiei sau de la altcineva care are un contact strans cu copilul.

In majoritatea cazurilor, conjunctivita este o boala usoara care va disparea singura. Cu toate acestea, poate fi grava la nou-nascuti daca este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala. Acest lucru se poate intampla daca mama are o infectie cu transmitere sexuala care nu a fost tratata si copilul a fost infectat la nastere.

Doua infectii cu transmitere sexuala pot fi responsabile:

  • Gonoreea: daca un copil are conjunctivita cauzata de gonoree si nu este tratat imediat, acesta poate avea cicatrici permanente pe ochi si poate orbi.
  • Chlamydia: Adesea, un copil care este infectat cu Chlamydia la nastere va contracta conjunctivita. Din fericire, acest tip de conjunctivita nu provoaca cicatrici sau orbire. Cu toate acestea, bebelusii pot face pneumonie chlamidiala (o infectie a plamanilor). Pneumonia provoaca tuse si respiratie rapida.
Cand trebuie tratat copilul pentru conjunctivita?

Daca gravida este testata imediat dupa nastere si are gonoree, bebelusul va fi tratat imediat. In acest fel, bebelusul nu va avea conjunctivita si nu va avea leziuni permanente ale ochilor. Bebelusii expusi la chlamydia in timpul nasterii trebuie monitorizati indeaproape pentru a observa orice semn de infectie. Doar bebelusii care prezinta astfel de semne vor fi tratati.