Icterul la nou-nascuti

Icterul la nou-nascuti apare atunci cand un copil are un nivel ridicat de bilirubina in sange. Bilirubina este o substanta galbena pe care corpul o produce in urma inlocuirii celulelor rosii deteriorate

Icterul la nou-nascuti apare atunci cand un copil are un nivel ridicat de bilirubina in sange. Bilirubina este o substanta galbena pe care corpul o produce in urma inlocuirii celulelor rosii deteriorate. Icterul fiziologic apare de obicei la 24 pana la 48 de ore dupa nastere.

Acesta nu este o boala in sine si nu este contagios. De cele mai multe ori, este mai degraba un mecanism de adaptare la viata din afara uterului.

Fatul are nevoie de mai multe celule rosii din sange decat nou-nascutul pentru a se dezvolta. La nastere, distrugerea acestui exces de celule rosii din sange determina cresterea rapida a nivelului de bilirubina din sange, un pigment de culoare portocalie in sange, ceea ce determina ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Ficatul unui bebelus, care este inca imatur la nastere, poate avea probleme cu eliminarea excesului de bilirubina din scaun. De asemenea, acest pigment confera culoarea galbena scaunelor bebelusilor.

Icterul fiziologic nu are de obicei consecinte negative, iar nivelul bilirubinei revine la normal in decurs de 1 sau 2 saptamani. Corpul nou-nascutului va putea elimina singur surplusul de bilirubina.

Cum se trateaza icterul?

In majoritatea cazurilor, nu este necesar niciun tratament. Cu toate acestea, se recomanda sa se alapteze sau sa se hraneasca bebelusul de 8 pana la 12 ori la fiecare 24 de ore de la nastere. Laptele ii va da ficatului suficienta energie pentru a elimina excesul de bilirubina.

Pe de alta parte, daca medicul se teme de icter grav, va efectua examinari suplimentare. El poate prescrie un tratament cu fototerapie. Bebelusul va fi asezat sub o lampa fluorescenta timp de cateva ore pe zi. Aceasta lumina promoveaza eliminarea bilirubinei. Ochii lui vor fi protejati de lumina cu ajutorul ochelarilor. Acest tratament poate necesita internarea nou-nascutului pentru cateva zile.

In unele cazuri, de exemplu, cand grupele de sange ale mamei si ale copilului sunt incompatibile, medicul ii va oferi bebelusului anticorpi intravenos sau, in cazuri rare, va face transfuzii de sange.