Gastrita – cauze si simptome
Gastrita este o inflamatie sau o iritatie a mucoasei stomacului. Poate aparea brusc (acut) sau treptat (cronic). Utilizarea regulata a anumitor calmante si consumul de prea mult alcool poate contribui la gastrita
Gastrita este o inflamatie sau o iritatie a mucoasei stomacului. Poate aparea brusc (acut) sau treptat (cronic). Utilizarea regulata a anumitor calmante si consumul de prea mult alcool poate contribui la gastrita. In unele cazuri, gastrita poate duce la ulcere si un risc crescut de cancer la stomac. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, gastrita nu este grava si se imbunatateste rapid odata cu tratamentul. Aproape toata lumea a suferit o indigestie si o iritatie a stomacului. Majoritatea cazurilor de indigestie sunt de scurta durata si nu necesita ingrijiri medicale.
Simptome gastrita
Semnele si simptomele gastritei includ: durerea sau arsura in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi si o senzatie de abdomen plin dupa mancare. Gastrita nu provoaca intotdeauna semne si simptome. Factorii care cresc riscul de gastrita includ: infectia cu bacterii, utilizarea regulata a calmantelor, varsta inaintata, consumul excesiv de alcool, stresul si alte boli si afectiuni. Gastrita autoimuna este mai frecventa la persoanele cu alte afectiuni, inclusiv boala Hashimoto si diabetul de tip 1. Ea poate fi asociata si cu deficitul de vitamina B-12. Lasata netratata, gastrita poate duce la ulcere de stomac si poate creste riscul aparitiei cancerului la stomac. Daca semnele si simptomele nu se imbunatatesc dupa tratamentul prescris, este recomandata o noua vizita la medic.
Cauze gastrita
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. O serie de boli si de afectiuni pot creste riscul de gastrita, inclusiv boala Crohn si sarcoidoza, o afectiune prin care celulele inflamatorii cresc in organism. Pentru a diagnostica aceasta boala, medicul va efectua o evaluare fizica amanuntita si poate recomanda cateva teste. Endoscopia superioara este un prim test la care este supus pacientul. Un endoscop, contine un tub subtire care este introdus prin gura in stomac pentru a privi mucoasa acestuia. Medicul va verifica daca exista inflamatii. Analizele de sange reprezinta un alt test. Medicul poate efectua diferite analize de sange, cum ar fi verificarea numarului de globule rosii. De asemenea, din analize reiese si infectia H. Pylori si anemia pernicioasa, daca exista. Un alt test este cel ocult fecal. Aici se poate verifica daca exista sange in scaun, un posibil semn de gastrita.