Efectele social media asupra psihicului uman

Social media ii ajuta pe oameni sa-si formeze asteptari nerealiste in ceea ce priveste viata si prietenii. Cum? Apar in mod repetat postari cu cativa prieteni care stau la o masa si servesc un fresh sau ceva cald.

Este foarte usor sa te simti izolat in aceasta lume hiper-conectata! Modul in care comunicam, relationam si aratam dragostea este diferit fata de acum cativa ani in urma, iar acesta este adevaratul motiv pentru care oamenii se simt singuri intr-o lume conectata.

Este usor sa ne masuram valoarea cu ajutorul like-urilor la postarile de pe retelele de socializare. Ne antrenam zilnic creierul sa simta fericirea si bucuria in intervalul de timp necesar pentru a vedea o notificare si o reactie la ceea ce postam. Acea multumire imediata pe care o obtinem prin vibratia telefonului poate fi usor comparata cu un nivel ridicat de hormoni ai fericirii. Cu cat sunt mai putin reactii, cu atat cautam mai multe modalitati de a creste numarul lor. Devenim dependenti de ce spun ceilalti. Totul se transforma intr-un ciclu si nu este surprinzator ca acest joc poate duce la depresie, izolare si anxietate.

Social media ii ajuta pe oameni sa-si formeze asteptari nerealiste in ceea ce priveste viata si prietenii. Cum? Apar in mod repetat postari cu cativa prieteni care stau la o masa si servesc un fresh sau ceva cald. Nimic special, insa descrieri precum „cei mai buni prieteni”, „prieteni pentru totdeauna”, etc. pot starni in mintea unui privitor o multime de contradictii deoarece acesta nu are persoane alaturi de care sa se fotografieze in ipostaze similare. O modalitate simpla de a iesi din aceasta situatie este ca toata lumea sa renunte la minciuna din social media!

Toate aceste situatii pot duce la depresie, lipsa somnului, anxietate si chiar epuizare. Cum sa va dati seama ca sunteti in pericol? Daca petreceti mai mult de doua ore pe zi pe retelele de socializare, ar trebui sa va puneti cateva intrebari! A pierde prea mult timp pe astfel de platforme ar putea afecta negativ intregul echilibru fizic si emotional.

Cum si cat sa folositi social media fara a avea parte de sufeinta psihologica? Timpul zilnic recomandat este de jumatate de ora. Deci, la fel ca in atatea domenii din viata, totul tine de moderatie si echilibru. Tineti cont de asta!