Dieta cu dovleac
Consumul unei felii de dovleac are sapte grame de fibre si trei grame de proteine si contine doar 80 de calorii si un gram de grasime.
Desigur, dovlecii pot parea infricosatori in noaptea de Hallloween, dar nu va lasati pacaliti, acesta este de fapt unul dintre cele mai nutritive fructe. Plini de antioxidanti si vitamine impotriva bolilor, aceste fructe nu sunt doar pentru sculptura ci si pentru o dieta sanatoasa.
Culoarea portocalie poate face dovleacul un bun substitut pentru semafoarele din trafic, dar puterea reala din spatele culorii lor este beta-carotenul, o provitamina care este transformata in vitamina A in organism. Cunoscut pentru puterile sale imbunatatitoare a imunitatii, beta-carotenul este esential pentru sanatatea ochilor si, de asemenea, legat de prevenirea bolilor coronariene.
Dieta cu dovleac, o adevarata sursa de sanatate !
Consumul unei felii de dovleac are sapte grame de fibre si trei grame de proteine si contine doar 80 de calorii si un gram de grasime.
In plus, dovleacul este plin de vitamine si ofera peste 50% din necesarul zilnic de vitamina K, ceea ce poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, adevarata comoara este in seminte. Acestea contin proteine, magneziu, potasiu si zinc. Studiile sugereaza ca semintele de dovleac ofera o serie de beneficii pentru sanatate – cum ar fi blocarea maririi glandei prostatei, scaderea riscului de aparitie a pietrelor vezicii urinare si prevenirea depresiei. In plus, ele contin niveluri ridicate de fitosterol, ceea ce sugereaza ca pot reduce colesterolul si chiar ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer.
Exista o multime de modalitati de a introduce dovleac in dieta – fie ca este vorba de seminte, conservat, fiert sau crud. Dovleacul poate fi adaugat la aproape orice. Pentru un mic dejun plin de fibre, incercati sa adaugati dovleac langa fulgii de ovaz. Introducerea unui dovleac mic, curatat, in cuptorul cu microunde, timp de sase minute, va usura scoaterea miezului. Dupa indepartarea semintelor din cavitatea interioara a dovleacului stergeti-le cu un prosop de hartie. Asezati-le pe o tava, pe care ati pus o foaie de copt, presarati deasupra putine condimente si prajiti-le la 160-170 grade pentru 15-20 de minute. Prajirea pentru o perioada scurta de timp la o temperatura scazuta ajuta la conservarea uleiurilor sanatoase. Prea mult beta-caroten nu este toxic, dar consumul excesiv poate provoca o decolorare galbuie a pielii numita carotenemie.