Intre Alpi si Padurea Neagra, regiunea Konstanz ofera o schimbare de peisaj exceptionala.
Castelul Meersburg, cu turnul sau, despre care se spune ca ar fi fost construit de regele Dagobert, este una dintre emblemele lacului de pe partea germana. De pe terasa sa, se pot admira podgoriile care se prabusesc pana la malul inconjurate de varfuri inzapezite. Se poate face apoi o plimbare printre casele cu colt de lemn si vizita muzeul Zeppelin. Industriasul Ferdinand von Zeppelin s-a nascut in Constance, un oras de la granita cu Elvetia, la care se poate ajunge in zece minute cu feribotul. In portul sau, aici se afla cladirea in care s-a intrunit Consiliul de la Constance (1414-1418) pentru a decide intre cei trei papi care se luptau pentru titlu! In 1993, artistul contemporan Peter Lenk a comemorat acest eveniment cu o sculptura indrazneata numita Imperia. Inspirat de cele 700 de prostituate care traiau in oras, el a reprezentat o zeita goala care ii tine in maini pe imparatul Sigismund si pe papa Martin al V-lea… goi!
Konstanz, un oras in mijlocul naturii
In ceea ce priveste orasul, cele mai multe dintre casele din Marktstätte dateaza de peste cinci secole. La numarul 5 se afla hotelul in care Hortense de Beauharnais si fiul ei, viitorul Napoleon al III-lea, s-au cazat in 1815. In semn de recunostinta, imparatul le-a daruit un vultur care incoroneaza cladirea. Sa continuam spre catedrala construita pe un castru roman numit Constantia. Apoi ne indreptam spre insula Mainau. Sute de lebede, grebi cu creasta mare, rate si roscove stropsesc in apa. In fata noastra se afla maiestuosul bulevard de sequoia chinezeasca, un copac care a fost redescoperit in Sechuan in jurul anului 1940. Langa el, podgoria dateaza de pe vremea cavalerilor teutoni care au ocupat insula inca din 1265. In aprilie, gradina atrage multimile atunci cand cele 600.000 de lalele ofera o paleta multicolora.
Castelul Lichtenstein, o bijuterie medievala
La o suta de kilometri cu masina, Castelul Lichtenstein (a nu se confunda cu principatul Liechtenstein, mult mai la sud de lac!), detinut in prezent de ducii de Urach, merita o vizita. Inspirat de romanul istoric „Lichtenstein” al lui Wilhelm Hauff, publicat in 1826, a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea pe fundatiile unei fortarete medievale in stil neogotic. Locatia sa – cocotat pe o stanca ingusta cu vedere spre tinutul germanic – este impresionanta. Trebuie sa se faca timp pentru a vizita interiorul (sala de arme, capela, camerele, sala de mese etc.), care este un tribut somptuos adus epocii medievale. O oda a romantismului care pare sa rezume intreaga regiune.