Cum previi si cum tratezi arsurile solare la copii?

Pielea copiilor este mult mai sensibila decat pielea adultilor in fata razelor soarelui

Concediul la mare, dar si week-end-ul la piscina poate aduce numeroase provocari atat adultilor, cat si copiilor. Pentru ca experienta frumoasa la soare sa nu se transforme intr-un mic cosmar, este important ca parintii sa fie foarte precauti pentru a preveni arsurile solare. La copiii mici, arsurile solare apar ca si urmare a unei expuneri necontrolate la soare si devin vizibile in doar cateva ore de la expunere, iar durerea si culoarea se intensifica in 12 ore.

Arsurile solare pot sa apara si sub forma unor basicute pline cu apa. In timp ce roseata dispare in 2-3 zile, iar pielea incepe sa se cojeasca, se recomanda evitarea expunerii la soare in mod excesiv pentru ca pericolul unei arsuri solare este foarte mare pentru sanatatea copiilor in viitor, 90% din formele de cancer de piele fiind cauzate de expunerea prelungita la soare.

Cum se previn arsurile solare la copii?

Pielea copiilor este mult mai sensibila decat pielea adultilor in fata razelor soarelui, fiind mai subtire si mai delicata, de aceea parintii ar trebui sa ia urmatoarele masuri si sa:

  • limiteze expunerea copiilor la soare, mai ales intre orele 10 si 16 cand razele sunt foarte puternice;

  • foloseasca numai crème protectoare de buna calitate, din oferta farmaciilor, crème rezistente la apa cu SPF de cel putin 30;

  • aleaga cu atentie hainele de plaja si sa insiste ca prichindeii sa isi pastreze palaria cu boruri largi pe cap, iar hainele alese sa fie deschise la culoare;

  • profite de umbra mai ales in orele in care expunerea la soare devine periculoasa.

Cum se trateaza arsurile solare la copii?

Daca arsura solara nu a putut fi evitata in ciuda masurilor de protectie luate de parinti, atunci este necesar sa se apeleze la un “plan de urgenta” si sa tina cont de urmatoarele masuri importante:

  • sa aplice comprese reci pe zone afectate de arsuri solare de 3-4 ori pe zi timp de cateva minute;

  • sa unga zonele afectate cu un unguent hipoalergenic pe baza de aloe vera;

  • sa ii ofere copilului o doza de acetaminofen sau ibuprofen