Constipatia nu este o boala, ci un simptom – cum sa il depasesti?

Constipatia este atunci cand defecarea are loc de mai putin 3 ori pe saptamana.

Pentru unii oameni, constipatia este o tulburare episodica – apare atunci cand calatoresc sau schimba dietele. Pentru altii, insa, apare mai des fiind extrem de neplacuta.

Constipatia este atunci cand defecarea are loc de mai putin 3 ori pe saptamana. Se estimeaza ca aproximativ 3-5% dintre oameni sufera de constipatie cronica. Din fericire, acest simptom tulburator nu creste riscul de cancer de colon.

De asemenea, constipatia poate fi corectata la timp, astfel incat problema sa nu devina cronica. Niciodata nu este prea tarziu pentru deprinderea unor obiceiuri noi. Este suficient sa se respecte cateva reguli de baza cum ar fi:

Alocarea timpului necesar pentru toaleta

Oamenii isi petrec zilele in ritmul sarcinilor de serviciu si de acasa, ceea ce de multe ori ii face sa amane mersul la toaleta. Cu toate acestea, trebuie sa acorde timpul necesar acestui moment. Pentru multi oameni, apare dimineata, dupa micul dejun. Daca se sare peste el, semnele dispar treptat. Scaunele devin deshidratate si greu de eliminat. Dupa multi ani de neglijare a ciclului natural, constipatia devine cronica si greu de depasit.

Sport in mod regulat

Cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi are un efect benefic asupra tuturor functiilor corpului. Caile de miscare sunt numeroase si accesibile oricui. Cea mai importanta conditie pentru succes este regularitatea.

Un consum de cel putin 1 litru de apa pe zi

In fiecare zi organismul are nevoie de 1,8 litri de apa, inclusiv cea continuta in alimente. Aceasta inseamna ca ar trebui consumat aproximativ 1 litru de lichide, in care se pot include decocturi din plante. Celor carora le place apa minerala, pot alege una bogata in sulfati si magneziu – substante care stimuleaza sistemul digestiv.

Un consum mai mare de fibre solubile

Fructele si legumele sunt bogate in fibre, care maresc volumul din stomac si fac scaunul mai usor de excretat. Doza corecta este de 30 g de fibre pe zi. Cele solubile sunt mai utile. Cand se consuma multa fibre insolubile, pot aparea dureri de stomac.