Cifoza: cauze, simptome si tratament

Cifoza este o rotunjire anormala a spatelui superior. Este o afectiune relativ comuna care se dezvolta adesea in adolescenta sau la varsta adulta tanara

Cifoza este o rotunjire anormala a spatelui superior. Este o afectiune relativ comuna care se dezvolta adesea in adolescenta sau la varsta adulta tanara.

A avea o mica curba in partea superioara a spatelui este normal. Insa cifoza este o curba excesiva a coloanei vertebrale care poate provoca disconfort si probleme de durata in tot corpul. Pozitia slaba, anomaliile coloanei vertebrale sau slabiciunea legata de varsta pot provoca cifoza.

Simptome

Simptomul principal al cifozei este o curba anormala in partea superioara a coloanei vertebrale. Aceasta face ca partea superioara a spatelui sa para incovoiata, cu umerii rotunjiti inainte.

In cazuri usoare, curba coloanei vertebrale nu este intotdeauna vizibila. In alte cazuri, o persoana poate parea ca se apleaca inainte.

Cifoza apare adesea fara alte simptome.  Cu toate acestea, alte simptome pot include:

  • dureri de spate;
  • rigiditate in partea superioara a spatelui;
  • un spate rotunjit.
Cauze cifoza

Cifoza apare atunci cand vertebrele din partea superioara a spatelui, numita regiunea toracica, devin in forma de pana. Acest lucru face coloana vertebrala sa se curbeze inainte mai mult decat de obicei. Se poate intampla din cauza:

  • posturii slabe;
  • problemelor de dezvoltare;
  • varstei inaintate;
  • formei anormale a vertebrelor.
Tratamente

Tratamentul se va concentra pe prevenirea agravarii curbei si restabilirea posturii normale acolo unde este posibil. Tratamentul pentru cifoza depinde de tipul si severitatea curbei. Un medic va efectua examene fizice si se va uita la scanari pentru a stabili tipul si severitatea cifozei unei persoane pentru a determina cel mai bun tratament.

  • Tratament nechirurgical

Tratamentul include adesea kinetoterapie pentru intarirea muschilor spatelui si abdominali. Acest lucru va ameliora presiunea asupra coloanei vertebrale, ajutand la imbunatatirea posturii si la reducerea disconfortului.

  • Tratament chirurgical

Persoanele cu cifoza congenitala sau forme severe de postoza sau cifoza Scheuermann care nu au raspuns la tratament pot beneficia de o interventie chirurgicala.

Tipul de interventie chirurgicala variaza de la o persoana la alta. Un tip obisnuit de interventie chirurgicala pentru cifoza este fuziunea coloanei vertebrale. Aceasta implica sudarea mai multor vertebre impreuna pentru a forma un singur segment de os.