Cele mai bune titluri de carte science-fiction
Genul science-fiction este adesea privit drept categoria „literaturii ideilor”. Romanele SF includ o mare varietate de concepte futuriste
Genul science-fiction este adesea privit drept categoria „literaturii ideilor”. Romanele SF includ o mare varietate de concepte futuriste. Deoarece sunt atat de versatile, povestile SF pot fi despre spatiu, calatorii in timp, extraterestri sau extraterestri care calatoresc in timp si spatiu. Iata cateva dintre cele mai frumoase carti, ce fac parte din genul science-fiction:
-
Contact, de Carl Sagan
Dr. Ellie Arroway, un astronom talentat, detecteaza si decripteaza o transmisie in spatiu, dintr-un sistem planetar indepartat. In urma transmisiei, natiunile lumii se intrec pentru a construi o masina misterioasa, dar liderii credintei pun in discutie intreprinderea (si rationalitatea stiintei). Prin aceasta poveste stratificata, Sagan analizeaza relatia adesea antagonista dintre stiinta si religie, intreband daca poate ambele cauta contactul in forme diferite.
-
Solaris, de Stanislaw Lem
In acest roman extrem de elaborat si inteligent, omul de stiinta Kris Kelvin aterizeaza pe planeta Solaris pentru a studia oceanul misterios care ii invaluie suprafata. Kelvin si echipajul sau descopera curand ca acest ocean imens este special.
-
Calatorie in a cincea dimensiune, de Madeleine L’Engle
Clasicul roman al lui L’Engle, destinat atat tinerilor adolescenti, dar si adultilor, prezinta povestea fratilor Meg si Charles Murray, care calatoresc prin univers, in cautarea tatalui lor disparut. Meg si Charles intalnesc minuni galactice de tot felul, de la o planeta utopica pana la sursa tuturor relelor din univers. ”Calatorie in a cincea dimensiune” nu-si subestimeaza niciodata tinerii cititori, lasandu-le optiunea de a explora conceptele inteligente si temele mature, pe care natura science-fiction le are de oferit.
-
Masina timpului, de H.G. Wells
Wells a accentuat popularitatea conceptului de calatorie in timp, in literatura, prin acest roman. ”Masina Timpului” este povestea unui calator in timp, care se teleporteaza in viitor, unde descopera ca omenirea a evoluat in doua rase.
Prin aventura captivanta si sfasietoare a Calatorului, se pot resimti de catre cititor anxietatile unei intregi generatii, legate de industrializare si viitorul umanitatii. Aceasta carte scurta reprezinta o lectura obligatorie pentru orice fan SF.
Alte mentiuni onorabile: Rosewater, de Tade Thompson; The Stand, de Stephen King, Red Mars, de Kim Stanley Robinson; Hyperion, de Dan Simmons si Dhalgren, de Samuel R. Delany.