Ce trebuie sa stii despre sarcina ectopica (extrauterina)

Sarcina ectopica (extrauterina) se produce atunci cand femeia ramane insarcinata, dar ovulul se stabileste in afara cavitatii uterine

Sarcina ectopica (extrauterina) se produce atunci cand femeia ramane insarcinata, dar ovulul se stabileste in afara cavitatii uterine. Acesta nu se poate dezvolta normal, iar consecintele pot fi destul de grave pentru femeie.

Intr-o sarcina normala, fertilizarea are loc in trompele uterine, unde un ovul intalneste o celula spermatozoida. Oul fecundat calatoreste apoi in uter si devine implantat in mucoasa uterina. Embrionul se dezvolta intr-un fat si ramane in uter pana la nastere. O sarcina ectopica poate fi periculoasa fara un tratament prompt.

Simptome

La inceput, o sarcina ectopica pare similara cu o sarcina normala –rezultat pozitiv la testul de sarcina – lipsa menstruatiei – greata. Insa, dupa 4 pana la 10 saptamani, simptomele vor incepe sa indice o sarcina anormala.

Simptomele pot fi:

  • durere pe o parte a abdomenului – aceasta poate fi severa si continua;
  • sangerare vaginala – daca o femeie nu stie ca este insarcinata, poate confunda sangerarea vaginala cu sangele menstrual.
  • durere in varful umarului – este un semn comun al sangerarii interne. Sangerarea poate irita nervul frenic, iar acest lucru duce la dureri la nivelul umarului.
  • durere la urinare;

De specificat faptul ca, un ovul fertilizat nu poate supravietui in afara pantecului si, prin urmare, nu va supravietui unei sarcini ectopice. Sarcina nu poate fi salvata.

Complicatii

Sangerare interna- femeia care are o sarcina ectopica si nu primeste diagnosticul sau tratamentul in timp util este posibil sa aiba sangerare interna. Acest lucru poate duce la soc si la consecinte grave. Deteriorarea trompelor uterine – tratamentul intarziat poate duce, de asemenea, la deteriorarea tubului uterin, crescand semnificativ riscul unor viitoare sarcini ectopice.

Tratament

Terapia medicamentoasa este posibila in cazurile in care sarcina ectopica este detectata la timp. Medicul va injecta o substanta in muschiul pacientei sau direct in tubul uterin, care va opri cresterea celulelor si va dizolva celulele existente.

Interventie chirurgicala

Chirurgul va face o mica incizie in apropierea buricului si va introduce un dispozitiv numit laparoscop pentru a vizualiza zona. Apoi instrumentele chirurgicale sunt introduse prin alte incizii mici, pentru a indeparta tesutul ectopic.