Ce sunt coroanele dentare

O coroana dentara este o acoperire care se potriveste cu un dinte deteriorat sau neatractiv. Poate chiar sa inlocuiasca un dinte in intregime ca parte a podurilor dentare.

Stomatologia este o arta, coroanele dentare sunt un exemplu perfect pentru acest lucru. O coroana dentara este o acoperire care se potriveste cu un dinte deteriorat sau neatractiv. Poate chiar sa inlocuiasca un dinte in intregime ca parte a podurilor dentare. Coroana acopera complet un dinte deasupra liniei gingiei. Prin urmare, daca un dinte lipseste coroana ar fi alegerea ideala.

Acoperirea unui dinte cu o coroana dentara se va face de obicei dupa doua-trei vizite la medicul dentist. Daca exista prea putina structura dentara, ar putea fi necesar sa se construiasca dintele cu material de umplutura pentru a sustine coroana.

Dupa ce dintele este pregatit, se vor lua mulaje ale dintilor, fie digital, fie cu materiale de amprenta , de tip chit. Mulajul va servi ca ghid pentru tehnicienii de laborator, care va vor asigura ca coroana este functionala.

Dupa luarea mulajului se va atasa dintelui o coroana temporara pentru a-l proteja pana cand coroana permanenta este gata. La cea de-a doua vizita, coroana permanenta va fi atasata la dinte fie cu o rasina care se intareste atunci cand este expusa la o sursa de lumina speciala, fie cu un tip de ciment permanent.

Coroanele dentare pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea un inlocuitor real pentru un dinte lipsa. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul puntilor, care acopera spatiul dintelui lipsa si necesita cel putin trei coroane. Doua dintre aceste coroane vor fi asezate pe dinti sanatosi de o parte si de alta a dintelui lipsa; acesti dinti sanatosi sunt numiti dinti opriti. Cei doi dinti adiacenti sprijina o a treia coroana plasata intre ele; a treia coroana este mentionata ca punte. Daca lipseste mai mult de un dinte, vor fi necesare mai multe coroane pentru a acoperi decalajul dintre dintii de sprijin.

Numarul de dinti de sprijin necesari pentru a inlocui dintii lipsa este influentat de numarul de dinti lipsa, dimensiunea si lungimea radacinilor dintelui de sprijin, cantitatea de suport osos pe care fiecare dinte de sprijin il are, precum si de pozitia in care se afla in gura dintele lipsa. De exemplu, daca aveti trei dinti lipsa, pot fi necesari patru dinti de sprijin, creand astfel o punte cu sapte dinti. Ingineria si proiectarea puntii necesita o intelegere a modului de inlocuire a dintilor, precum si a biologiei gingiei si a tesutului osos.