Ce inseamna gradinaritul organic?

Mai mult decat o moda, gradinaritul organic si, in special, consumul de fructe si legume care rezulta din acesta, este astazi o preocupare reala a oamenilor.

Mai mult decat o moda, gradinaritul organic si, in special, consumul de fructe si legume care rezulta din acesta, este astazi o preocupare reala a oamenilor.

Ce este gradinaritul organic? Cum se pune in practica?

Gradinaritul organic este un concept care a existat in secolul trecut si a devenit foarte popular inca din anii 2000, in special datorita constientizarii si dorintei puternice a consumatorilor de a manca produse sanatoase.

Daca este cunoscut in principal ca o tehnica de cultivare care nu foloseste pesticide si alte substante chimice, gradinaritul organic merge mult mai departe si este caracterizat ca o metoda de gradinarit in care fiecare gest este gandit cu respect pentru mediu: alegerea plantelor, udarea, fertilizarea, lupta impotriva daunatorilor etc.

Actiunile corecte in gradinaritul organic

Exista astfel o serie de bune practici in gradinaritul organic care se aplica tuturor soiurilor, florilor, copacilor si arbustilor, precum si fructelor si legumelor.

In ceea ce priveste alegerea speciilor in primul rand, gradinarul amator trebuie sa tina cont de mediul sau natural si sa selecteze plante adaptate mediului sau (de preferinta soiuri locale) in ceea ce priveste conditiile climatice (temperatura, vantul si soarele) si natura solului.

Plantarea se efectueaza apoi avand grija sa respecte ciclul fiecarui soi si fara a adauga ingrasaminte artificiale. Cel mai adesea, gradinarul isi face propriul compost pentru a imbogati si fertiliza solul. Pentru a face acest lucru, colecteaza deseurile verzi din gradina sa (frunze moarte si taieturi de gazon) si, uneori, alimente (zat de cafea). De asemenea, el poate folosi si gunoiul de grajd.

In ceea ce priveste intretinerea, udarea este un punct sensibil al gradinarului, in special pentru a reduce cantitatile consumate. Foloseste astfel apa de ploaie colectata anterior, si preferabil seara, deoarece astfel solul isi pastreaza umiditatea mai bine si apa se evapora mai greu. De asemenea, se aplica un mulci la baza plantelor, care, de asemenea, le protejeaza de frig in timpul iernii.

Pe langa udare, gradinarul are grija sa evite pe cat posibil utilizarea pesticidelor pentru tratarea bolilor. In acest sens, apeleaza la ajutorul naturii – buburuzele – cei mai buni aliati ai gradinii bio, maceratul de urzica etc.