Ce este o tumoare osoasa?

O tumoare osoasa reprezinta o leziune tumorala cauzata de o proliferare anormala a celulelor patologice localizate in os

O tumoare osoasa reprezinta o leziune tumorala cauzata de o proliferare anormala a celulelor patologice localizate in os. Tumorile osoase pot fi benigne sau maligne, canceroase. Tumorile benigne nu pun viata in pericol, dar unele pot creste rapid si chiar pot fi agresive la nivel local. Diferitele linii celulare prezente in os pot fi afectate: tesut osos, cartilaj, tesut conjunctiv, etc. Osul poate fi, de asemenea, locul tumorilor maduvei osoase.

Trebuie facuta o distinctie intre tumorile osoase primare, care provin din os si tumorile osoase secundare, adica din metastazele rezultate din migrarea celulelor canceroase din alte tesuturi.

De cate feluri poate fi o tumoare osoasa?

Exista o mare varietate de tumori osoase, clasificate de specialisti in functie de tipul de celule care le constituie si de localizarea lor.

  • Pseudo-tumori

Pseudo-tumorile sunt leziuni care se prezinta clinic. Au tendinta de a regresa spontan de-a lungul anilor. Acestea includ fibrom neosificant, o leziune pseudo-tumorala benigna foarte frecventa la copii, care dispare la varsta adulta sau chisturi osoase esentiale.

  • Tumori benigne primare

Osteomul osteoid este o tumoare bogata in celule osoase numite osteoblaste, bogat vascularizata. Se gaseste cel mai adesea pe oase lungi (femur, tibie etc.), dar sunt posibile si alte locatii: vertebre, coloana vertebrala, maini si picioare etc. Exista inca alte tipuri de tumori osoase benigne mai rare, de exemplu tumori cu celule uriase, condroame sau osteoblastoame.

  • Tumori maligne primare

Osteosarcoamele pot afecta diferite parti ale osului. Se dezvolta cel mai adesea pe oasele membrelor, in special pe femur si tibie langa genunchi, dar pot fi gasite si in apropierea soldului, la bazin etc. Unele sunt foarte agresive si prezinta imediat metastaze.

In majoritatea cazurilor, nu exista o cauza specifica care sa explice dezvoltarea unei tumori osoase benigne. Cu toate acestea, factorii genetici si chiar influentele fizice sau chimice par sa joace un rol in unele cazuri. Anumite tumori se dezvolta si in contextul unui sindrom congenital, cum ar fi boala exostozelor multiple, cunoscuta sub numele de Bessel-Hagen.

Cancerele osoase primare pot fi favorizate in special de ereditate, de tulburari hormonale sau de patologia osoasa, de radioterapie sau chiar de patologii osoase preexistente.