Care sunt alimentele care pot provoca toxiinfectii alimentare?

Dureri de stomac, greata, oboseala, febra… Toxiinfectia alimentara poate aparea dupa consumul de alimente contaminate. Iar unele produse alimentare sunt mai expuse riscului decat altele. Iata cateva dintre ele.

Desi oricine poate face toxiinfectie alimentara, unii oameni sunt mai expusi decat altii. Este cazul copiilor cu varsta sub cinci ani, al femeilor insarcinate, al persoanelor in varsta si al persoanelor imunocompromise.

Cum recunoastem o toxiinfectie alimentara?

Simptomele intoxicatiei alimentare sunt urmatoarele

Dureri de stomac

Dureri de cap

Diareea

Greata

Varsaturi

Febra

Oboseala

Multe din cazurile de toxiinfectie alimentara apar in casa. Care este cauza? Depozitarea sau gatitul necorespunzator al anumitor alimente. Prin urmare, unele alimente sau metode de gatit necesita mai multa atentie decat altele atunci cand le preparati.

Alimentele care pot provoca toxiinfectii alimentare sunt:

Carnea rosie: Bacteriile si viermii din animal pot fi transmise la om atunci cand sunt consumate. Cele mai multe bacterii sunt ucise in timpul gatitului, asa ca cel mai bine este sa mancati aceste tipuri de carne bine gatite.

Carne alba: carnea de pasare insuficient gatita sau prost gatita poate duce la infectii bacteriene sau la otravirea cu dioxina in cazul puiului. Acest poluant se gaseste in aer si pe plantele consumate de pasarile de curte, ceea ce poate provoca otravirea la om. De asemenea, este indicat sa gatiti bine carnea si sa va spalati pe maini inainte si dupa ce ati manipulat produsul.

Mezeluri: pot duce la botulism sau listerioza, ambele cauzate de bacterii. Bacteria Listeria monocytogenes se dezvolta la temperaturi scazute, chiar si in frigider. Prin urmare, este important sa asigurati o buna igiena in bucatarie si in frigider. Mezelurile trebuie pastrate in frigider la o temperatura de 4°C. De asemenea, este foarte important sa verificati datele limita de consum si sa consumati carnea rapid dupa deschidere. De asemenea, spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce ati manipulat alimente necoapte.

Fructe si legume crude: Manipularea fructelor si legumelor crude ar putea duce la transmiterea de bacterii sau virusi. Prin urmare, este important sa va spalati bine pe maini inainte si dupa ce le manipulati. De asemenea, evitati sa le depozitati intr-o punga de plastic si clatiti-le cu apa calda inainte de a le manca. De asemenea, este important sa nu le atingeti prea des si sa le pastrati la o temperatura care sa nu depaseasca 4°C.

Peste: Bacteriile pot fi gasite in peste daca acesta nu este proaspat, crud sau afumat. De asemenea, pot fi prezente dioxine sau agenti patogeni. Prin urmare, este important sa consumati produsul imediat dupa cumparare sau sa il congelati.

Fructe de mare: pot provoca infectii cu bacteria Salmonella. Prin urmare, este important sa va spalati bine pe maini inainte si dupa ce il gatiti. De asemenea, persoanelor cu risc li se recomanda sa nu manance produse crude.

Produse din lapte crud: Bacteriile pot fi prezente si pot provoca intoxicatii alimentare. Acest lucru se intampla atunci cand produsele din lapte crud de vaca sunt contaminate cu materii fecale in timpul mulgerii. Copiilor sub 5 ani nu trebuie sa li se dea produse din lapte crud.

Oua crude: acestea pot provoca salmoneloza. Prin urmare, este de preferat sa le gatiti inainte de a le consuma. Persoanele cu risc ar trebui sa le evite si produsele care le contin, cum ar fi maioneza.

Aluat crud: unele alimente, cum ar fi faina, pot contine germeni si va pot imbolnavi. Asadar, nu mancati aluat crud inainte de a-l baga in cuptor, dar este de asemenea important sa il gatiti bine.