Telefoanele mobile, o arma a dependentei in masa
Telefoanele mobile s-au transformat intr-o necesitate fiind in permanenta accesate sau verificate de catre utilizatori. Odata cu aparitia primului smartphone in 2007, s-a nascut si prima generatie de adolescenti „compatibili cu smartphone-urile”
Telefoanele mobile s-au transformat intr-o necesitate fiind in permanenta accesate sau verificate de catre utilizatori. Odata cu aparitia primului smartphone in 2007, s-a nascut si prima generatie de adolescenti „compatibili cu smartphone-urile” care utilizau in mod excesiv telefonul mobil. Intre nevoie si dependenta, granița este fragile, iar oamenii nu isi dau seama cand ajung sa ii ignore pe cei din jur pentru a butona telefonul. Cum s-ar putea oare limita sau chiar interzice un instrument pe care il folosesc toti oamenii? Si mai presus de toate, un instrument de care aproape nimeni nu ar putea trai fara?
Telefoanele mobile si impactul negativ asupra calitatii vietii
In ultimii zece ani, telefonul mobil a ajuns sa colonizeze viata oamenilor, cu participarea activa a acestora si in beneficiul industriei. Aceasta crestere marcheaza victoria marketingului tehnologic care sustine ca posesiunea este obligatorie pentru a supravietui in societatea de astazi. Noile gadgeturi vin cu noi aplicatii care capteaza atentia si care consuma timp. Dincolo de timpul obisnuit pierdut in conversatii telefonice cu cei dragi, oamenii petrec foarte mult timp pe retelele de socializare sau jucand diverse jocuri. De cele mai multe ori, timpul efectiv petrecut in fata ecranului telefonului mobil depaseste cu mult timpul petrecut alaturi de cei dragi.
Dependenta crescuta fata de telefoanele mobile vine si din ajutorul pe care acestea le ofera. Avansul tehnologic a dus la dezvoltarea unora dintre cele mai interesante aplicatii, aplicatii care reduc timpul pierdut de utilizatori fie in trafic, fie la rand la magazin. Smartphone-urile au schimbat fundamental modul de viata al societatilor, in special cel al societatilor occidentale. De fapt, nimeni nu mai trebuie sa mearga la supermarketul din celalalt capat al orasului pentru ca pot comanda produse pe internet cu ajutorul telefonului. Mai nou se pot face inclusiv plati cu telefonul ceea ce simplifica totul.
Chiar si in viața de zi cu zi, se poate porni lumina, se pot inchide obloanele sau se poate monitoriza casa cu smartphone-ul. In plus, pot fi urmarite stirile oriunde in lume cu o simpla apasare de buton.
Dincolo de aceste avantaje, telefoanele mobile sunt nelipsite din timpul mesei in familie, din timpul vacantelor sau a evenimentelor unice. Monitorizarea permanenta a ecranului a devenit o adevarata obsesie pentru o mare parte din populatie care nu concepe sa se desparta de telefon chiar si pentru cateva momente. Suna trist, nu-i asa?