Gingivostomatita la pisici

Gingivostomatita este o inflamatie a cavitatii bucale care poate fi atat de grava incat impiedica pisica sa manance

Gingivostomatita este o inflamatie a cavitatii bucale care poate fi atat de grava incat impiedica pisica sa manance. Gura este primul organ digestiv: o pisica care nu mananca poate avea dureri in cavitatea bucala.

Cauzele gingivostomatitei

In primul rand, trebuie amintit ca inainte de aparitia tartrului, exista intotdeauna placa dentara pe dinti si bacteriile sunt cele care o transforma in tartru. Placa este invizibila, dar poate fi responsabila pentru reactia imuna sporita care cauzeaza gingivita.

Virusuri precum calicivirusul, herpesvirusul sunt, de asemenea, implicati in gingivita. In caliciviroza, ulcerele sunt prezente in special in partea posterioara a cavitatii bucale si pe sau sub limba. Actiunea acestor virusi poate fi favorizata de un atac de FIV (SIDA la pisici) sau FeLV (leucoza).

Alte cauze pot fi responsabile de gingivita la pisici: bacterii, ciuperci, probleme metabolice (insuficienta renala de exemplu), alergii etc.

Simptomele gingivostomatitei

Exista inflamatie si, prin urmare, roseata asociata cu durerea, uneori cu sangerari. Pisica mananca putin, are disfagie (dificultati la ingerarea hranei si / sau insuficienta asociata), este slabita etc. Ulcerele pot aparea in special pe limba si uneori se poate observa o slabire a dintilor.

Diagnosticul

Este usor de recunoscut gingivita sau gingivostomatita, dar este mult mai dificil sa se gaseasca cauza. Citologia poate fi de interes pentru a exclude o ipoteza canceroasa.

Tratamentul

Primul lucru de facut, deoarece cauza principala a inflamatiei orale este o reactie la placa dentara, este scalarea si lustruirea dintilor pentru a indeparta placa si tartrul. Apoi este necesar ca pisica sa aiba o igiena orala buna pentru a preveni formarea placii dentare si a tartrului. De la o varsta frageda, pisica trebuie obisnuita cu toate ingrijirile necesare (spalarea dintilor, curatarea ochilor si a urechilor, periaj etc.).

Tratamentul cu antibiotice este uneori recomandat in combinatie cu un tratament antiinflamator simplu. Daca inflamatia nu scade, poate fi luat in considerare si tratamentul cu corticosteroizi.