5 semne timpurii pentru a detecta cancerul pancreatic
Pancreasul este o glanda in forma de para, care se afla intre stomac si coloana vertebrala. Ca toate organele din corp, acesta poate fi atacat de celulele maligne care provoaca cancerul
Cunoscut si sub denumirea de cancer exocrin, cancerul pancreatic afecteaza un numar mare din populatia masculina. Apare insa si la femei, in special la femeile in varsta.
Pancreasul este o glanda in forma de para, care se afla intre stomac si coloana vertebrala. Ca toate organele din corp, acesta poate fi atacat de celulele maligne care provoaca cancerul. Pancreasul joaca un rol esential pentru sanatate – este responsabil pentru producerea hormonilor necesari digestiei, precum si a hormonilor care regleaza nivelul zaharului din sange.
Cancerul pancreatic – semne
Este foarte dificil sa se trateze aceasta patologie – deoarece in primele etape, nu prezinta simptome evidente, sau acestea pot fi confundate cu alte boli mai frecvente. O mare parte din simptome apar atunci cand tumora atinge o dimensiune considerabila, capabila sa perturbe functionarea tractului digestiv, a ficatului si a altor sisteme. In multe cazuri, cancerul de pancreas este acuzat ca este un „criminal silentios”, deoarece este descoperit doar in etapele finale, cand nu mai este nimic de facut.
Vestea buna este ca cercetatorii de astazi au identificat cateva semne care i-ar putea ajuta pe medici sa actioneze la timp.
Dureri abdominale usoare
Durerile abdominale care apar, ca un semnal de cancer pancreatic au o caracteristica specifica – cand persoana se apleaca, simte o ameliorare.
Este un disconfort persistent, care are diferite niveluri de intensitate si care adesea radiaza spre spate. Acest simptom apare prin raspandirea celulelor maligne in tesutul nervos afectat.
Probleme digestive
Este unul dintre cele mai dificile simptome de luat in considerare. Cu toate acestea, este destul de frecvent la pacienti, din cauza unei obstructii care blocheaza circulatia enzimelor digestive, responsabila cu digestia alimentelor grele, cum ar fi: proteinele, grasimile si carbohidratii.
Ingalbenirea pielii
Acest simptom este adesea rezultatul unor niveluri crescute de bilirubina in sange.
Pierdere brusca in greutate
Pare o minune ca oamenii sa piarda brusc cateva kilograme si fara eforturi. Cu toate acestea, in spatele acestei „minuni” se ascunde unul dintre principalele semnale ale cancerului si ale altor patologii cronice.
Modificari ale scaunului
Din cauza interferentei pe care tumora o provoaca asupra actiunii enzimelor digestive, este foarte frecvent ca persoanele sa sufere de o serie de modificari ale scaunului.
Unii experti considera ca, depistarea acestor semnale, sau a altora precum, sangerarea creste probabilitatea de a primi un diagnostic precoce.