Alegerea daca sa alapteze sau nu este una dintre cele mai importante decizii care o asteapta pe proaspata mamica. O serie de organizatii din domeniul sanatatii recomanda alaptarea drept cea mai buna alegere pentru copii. Alaptarea contribuie la apararea impotriva infectiilor, la prevenirea alergiilor si la protejarea bebelusilor impotriva unui numar de afectiuni cronice.
Cum intentionati sa va hraniti copilul? Alaptare sau lapte din comert
Medicii recomanda ca bebelusii sa fie exclusiv alaptati in primele 6 luni.
Desi expertii cred ca laptele matern este cea mai buna alegere nutritionala pentru sugari, alaptarea nu este posibila pentru toate femeile. Pentru mamele care nu sunt in stare sa alapteze sau care decid sa nu o faca, laptele praf cu formula pentru sugari este o alternativa sanatoasa. Acesta ofera copiilor substantele nutritive de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta.
Decizia de a alapta bebelusul este una personala. Cantarirea argumentelor pro si contra a fiecarei metode va poate ajuta sa decideti ce este mai bine pentru copil.
Iata cateva dintre numeroasele beneficii ale alaptarii:
Combaterea infectiilor si a altor afectiuni. Copiii alaptati la san au mai putine infectii si spitalizari decat sugarii hraniti cu lapte praf. In timpul alaptarii, anticorpii si alti factori de lupta impotriva germenilor trec de la mama la copil si intaresc sistemul imunitar. Aceasta ajuta la micsorarea sanselor copilului de a contacta infectii cum ar fi:
– infectii ale urechii
– diaree
– infectii respiratorii
– meningita
Alaptarea poate, de asemenea, proteja copii impotriva:
– alergiilor
– astmului
– diabetului
– obezitatii
– sindromului de moarte infantila brusca (SIDS)
Deseori numita „mancare perfecta” pentru sistemul digestiv al copilului, componentele laptelui matern – lactoza, proteinele (zerul si cazeina) si grasimea – sunt usor digerate de un nou-nascut.
In concluzie, sugarii alaptati au mai putine dificultati in digestie decat copiii hraniti cu lapte praf. Laptele matern este mai usor digerat, astfel incat bebelusii alaptati au mai putine tulburari digestive, diaree sau constipatie.
Laptele matern contine, de asemenea, in mod natural vitaminele si mineralele necesare unui nou-nascut. O exceptie este vitamina D – se recomanda ca toti bebelusii alaptati sa inceapa sa primeasca suplimente de vitamina D in primele 2 luni si continuand pana cand bebelusul consuma suficient lapte praf (in mod alternativ) imbunatatit cu vitamina D (dupa 1 an).