Zambetul perfect din perspectiva stomatologului

Imaginea media afisata in multe reclame are o influenta foarte puternica in tratamentul dentar contemporan. Asadar, zambetul devine o parte din ce in ce mai mare a aspectului dinamic al tineretii.

Zambetul perfect din perspectiva stomatologului

Atunci cand o persoana vine sa se consulte pentru tratamentul estetic – schimbarea sau imbunatatirea zambetului – numirea consultarii este impartita intr-o evaluare conventionala (diagrame, studii parodontale, radiografii) si o evaluare care implica o analiza estetica.

Imaginea media afisata in multe reclame are o influenta foarte puternica in tratamentul dentar contemporan. Asadar, zambetul devine o parte din ce in ce mai mare a aspectului dinamic al tineretii.

Cu toate acestea, exista doua tipuri de pacienti: cei care prefera zambetul de Hollywood si cei care il prefera pe cel natural.

Pacientul ,,zambet de Hollywood’’

Pacientii care se incadreaza in categoria aceasta prefera dintii incadrati perfecti, uniformi, de o luminozitate maxima. O parte a artei de a imbunatati zambetul si a conferi un aspect natural este aceea de a face anumite caracteristici invizibile si alte trasaturi mai vizibile. Acesta este cazul in care stiinta si arta se intalnesc in stomatologie.

Pacientul ,,zambet natural’’

Acei indivizi care doresc un aspect mai natural sau mai subtil, se vor astepta de obicei la un sens general de regularitate si aliniere, alaturi de o anumita ,,luminozitate’’, dar in acelasi timp, nu doresc sa iasa in evidenta. In orice zambet placut, simetria dintilor se gaseste aproape de linia mediana, prin urmare, incisivii centrali – dintii frontali – trebuie sa fie in cea mai parte simetrici, doar cu cateva neregularitati minore.

Principala asimetrie, in care pot fi adaugate caracterizari individuale, poate fi asigurata de incisivii laterali, dintii de pe ambele parti ale dintilor din fata. De asemenea, caninii vor oferi o asimetrie minora, deoarece marginile gingivale si varfurile lor nu trebuie sa fie orizontale.

Atunci cand se planifica un astfel de procedeu, un rol major il are tehnicianul de laborator care planifica o ,,prescriere de umbra’’. Pentru pacientul Hollywood, aspectul dintilor este aproape uniform, rezultand un aspect monocromatic. Detaliile acestea sunt transmise celui care se ocupa de ceramica, existand 3 tipuri de scenarii cu care se ocupa: proiectare usoara monocromatica, proiectare usoara monocromatica cu efectee de culoare si design usor de policromie.