Rezistenta la insulina – tot ce trebuie sa stii
Rezistenta la insulina este o incalcare a raspunsului metabolic al celulelor si tesuturilor (muschi, grasimi, tesuturi hepatice) la insulina
Rezistenta la insulina este o incalcare a raspunsului metabolic al celulelor si tesuturilor (muschi, grasimi, tesuturi hepatice) la insulina. Rezistenta la insulina apare atunci cand celulele si tesuturile corpului nu percep hormonul insulina si nu absorb eficient glucoza.
Se dovedeste ca insulina se misca prin sange, dar nu intra in celulele corpului. Aceasta este o stare de prediabet, dar nu un diagnostic separat, ci o inflamatie generala a corpului. Afecteaza functionarea tuturor sistemelor.
Principala problema a rezistentei la insulina este lipsa de energie cu niveluri crescute de zahar si insulina crescuta. Insulina este produsa de celulele beta din pancreas atunci cand alimentele intra in stomac in timpul meselor.
Daca este vorba de un organism sanatos, celulele sale reactioneaza la alimente, iau substantele necesare din sange. Daca o persoana sufera de rezistenta la insulina, celulele nu raspund la alimente, primesc elemente mai putin utile din alimente, iar zaharul din sange creste.
Rezistenta la insulina nu este normala si este important sa se controleze nivelul de insulina din sange. Boala duce la procese inflamatorii cronice, modificari hormonale si agraveaza orice proces cronic (hipotiroidism, boli autoimune, sindromul ovarului polichistic). De asemenea, poate duce la cancer.
Principalele cauze ale rezistentei la insulina
- mese fractionate frecvente;
- un numar mare de carbohidrati simpli in dieta, precum si alimente cu un indice glicemic ridicat: dulciuri, fructoza, produse lactate, proteine din zer, alcool;
- activitate fizica scazuta;
- utilizarea pe termen lung a analgezicelor, corticosteroizilor;
- utilizarea zilnica si frecventa a alimentelor dulci, cu amidon;
- lipsa cronica de somn si stres;
- deficit de grasimi si proteine in dieta.
Prevenirea si tratamentul rezistentei la insulina
- schimbarea dietei – se elimina zaharul, fructoza, mierea si aditivii zaharosi, carbohidratii rafinati, produsele lactate si alcoolul. Se va reduce numarul de mese la 3 pe zi, fara gustare;
- activitate fizica in timpul zilei: se poate face sport, sau plimbari dese;
- este importanta culcarea inainte de 22:00-23:00: cresterea insulinei provoaca o crestere a cortizolului;
- reducerea stresului si a grijilor – uneori este dificil, dar sanatatea corpului merita;
- cresterea grasimilor sanatoase din dieta;
- magneziu: ca supliment alimentar sau bai cu sare de magneziu;
- se va practica postul intermitent.