Delia Owens, Where The Crawdads Sing

In „Where the Crawdads Sing”, Kya este un copil crescut de mlastina. Abandonata de mama si de fratii ei cand era mica si lasata cu un tata alcoolic, ea invata sa se ascunda printre trestii si sa traiasca alaturi de creaturile salbatice.

Etichetata drept „fata mlastinilor”, Kya devine o legenda in orasele vecine. Izgonita si solitara, interactiunea ei cu oamenii este limitata si neplacuta pana cand se indragosteste, extinzandu-si lumea si experimentand din nou respingerea din partea celor la care tine. Kya invata sa se adapteze si sa se bazeze pe mlastina si pe creaturile sale pentru a supravietui si a-i oferi dragostea pe care o doreste cu disperare.

Scrisa in doua linii temporale alternative, povestea curge fara probleme intre copilaria Kyei si misterul unui barbat ucis. Scriitura autoarei Delia Owens este fina si rafinata, imbinand tranzitia intre cele doua povesti diferite si conectandu-le in moduri surprinzatoare. Ea ia un loc vazut in mod obisnuit ca fiind intunecat si dezgustator si il transforma intr-un lucru frumos, la fel cum Kya, o emblema a mlastinii, se transforma in ochii orasenilor pe masura ce cartea avanseaza.

In acelasi timp in care ii confera lui Kya si fiecarei creaturi din mlastina o semnificatie si o importanta delicata, Owens invarte un mister intrigant care te lasa sa te intrebi cine este vinovatul, exact cand credeai ca ai inteles totul.

In ciuda defectelor sale, cartea a fost fascinanta si a meritat sa fie citita. Chiar daca ritmul povestii ar fi putut fi un pic mai rapid si mai complicat, stilul frumos de scriere si accentul pus pe mlastina au reusit sa compenseze si sa mentina cititorul captivat in lumea ciudata a lui Kya. Owens’ insufla o apreciere pentru acest cadru unic intr-un public care nu a mai vazut niciodata mlastina sa arate asa.

Se poate recomanda aceasta carte tuturor celor care apreciaza natura, bunele povesti si frumusetea, precum si tuturor celor care cauta un pic de mister strecurat in povestea lor.

Owens are un mod de a lucra cu cuvintele, mai ales intr-un roman de debut. „Where the Crawdads Sing” este plina de suspans si unica si va tine lumea captiva pana la ultima pagina.