Celebra rochie neagra

O rochie neagra este o rochie de seara sau de cocktail, intr-o croiala simpla si de multe ori destul de scurta.

O rochie neagra este o rochie de seara sau de cocktail, intr-o croiala simpla si de multe ori destul de scurta. Istoricii modei atribuie originile rochiei neagra la modelele din anii 1920 ale lui Coco Chanel si Jean Patou destinate sa fie durabile, versatilate, la preturi accesibile celei mai largi piete posibile si intr-o culoare neutra.

Micuta rochie neagra” este considerata esentiala pentru o garderoba completa de catre mai multe femei si observatori de moda, care cred ca este o „regula de moda” ca fiecare femeie sa detina o rochie neagra, simpla si eleganta, care poate fi imbracata la orice ocazie: de exemplu, purtata cu o jacheta si pentru un aspect business in timpul zilei sau cu mai multe bijuterii ornamentale si accesorii pentru seara sau de ce nu, la un eveniment formal, cum ar fi o nunta.

Negrul a fost intotdeauna o culoare bogata in simbolism. La inceputul secolului al XVIII-lea, negrul reprezenta romantismul si arta. La inceputul secolului al XIX-lea, negrul a fost adoptat de romantici, cum ar fi Byron, Shelley si Keats, datorita aurii melancolice. Cum a inceput epoca victoriana s-au facut tranzitiile de la o culoare de arta la una de durere si doliu – vaduvele se asteptau sa poarte negru timp de cel putin patru ani.

In 1926, Gabrielle „Coco” Chanel a publicat o poza cu o rochie neagra scurta si simpla in revista americana Vogue. Rochia neagra era simpla si accesibila femeilor din toate clasele sociale. Vogue a mai spus ca acest model ar deveni „un fel de uniforma pentru toate femeile cu bun gust”. Acest lucru, ca si alte modele ale casei Chanel, au ajutat la distrugerea mitului culorii negre utilizata la doliu si la reinventat ca uniforma a celor de rang inalt, bogat si sic.

Rochia neagra marca Givenchy pe care Audrey Hepburn a purtat-o ca Holly Golightly in filmul Mic dejun de la Tiffany’s a reprezentat standardul pentru purtarea rochiei negre accesorizata cu perle, asa cum s-a vazut de-a lungul anilor 1960. Rochia a inregistrat un record in 2006, cand a fost licitata pentru 410.000 de lire sterline, de sase ori mai mult decat estimarea initiala. Betty Boop, personaj de desene animate din anii 1920 a fost desenata purtand o rochie neagra in filmele ei timpurii, desi mai tarziu, rochia lui Betty a devenit rosie.