Cand este pregatit copilul pentru gradinita

Parintii se bucura ca au scapat de carucior, de suzeta si de biberon, de pampersi si ca au fetita sau baiat mare care poate merge la gradinita.

Parintii se bucura ca au scapat de carucior, de suzeta si de biberon, de pampersi si ca au fetita sau baiat mare care poate merge la gradinita. Un pas mare pentru copil dar si pentru parinte, inscrierea la gradinita coincide cu introducerea celui mic in colectivitate, in societate, intr-un loc in care trebuie sa se supuna unor reguli si sa invete principii de baza care il vor ajuta atat in anii de scoala cat si in viata. Unii parinti se grabesc sa inscrie copilul la gradinita si il duc chiar inainte de a implini varsta de trei ani. Altii vor sa il mai tina acasa, “in siguranta”, de teama ca nu se va integra, ca se va imbolnavi in colectivitate si va fi tratat de colegi, ingrijitoare si educatoare gresit.

Doamna educatoare decide daca cel mic este pregatit de gradinita

Dupa cateva zeci de minute sau chiar ore petrecute la gradinita, educatoarea isi va da seama daca cel mic este pregatit sa stea la gradinita 4 ore zilnic, daca este sociabil, daca inca are nevoie de atentia parintilor sau daca este interesat mai degraba de interactiunea cu colegii si cu cadrele didactice. Dar si parintele poate ajunge la aceasta concluzie, in functie de semnele pe care copilul le da si prin care demonstreaza ca este sau nu pregatit pentru gradinita.

In primul rand, copilul trebuie sa fie pregatit din punct de vedere fizic pentru activitatile de la gradinita, dar si din punct de vedere intelectual. Micutul trebuie sa fie dezvoltat indeajuns de mult emotional si social.

Copilul trebuie sa poata manui un creion sau o carioca, sa poata arunca usor o minge, sa sara si sa fuga, sa poata fredona un cantecel, sa identifice macar cateva culori sau forme geometrice si sa aiba in vocabular cateva zeci de cuvinte.

Din punct de vedere social si emotional, copilul arata ca este pregatit sa intre in colectivitate in momentul in care, aflat la un loc de joaca, nu este violent cu ceilalti copii, poate ramane concentrat 15 minute la vorbele sau cerintele adultilor. De asemenea, copilul care este pregatit pentru gradinita trebuie sa stie sa se spele singur pe maini si sa manance un sendvis singur, sa isi recunoasca propriul ghiozdanel si sa isi spuna numele complet.