Cele mai frecvente 5 boli dentare la pisici si caini

Bolile dentare reprezinta motivul principal al consultarilor veterinare pentru caini si pisici in fiecare an. Astfel, se poate intelege importanta efectuarii unui examen stomatologic in fiecare an, ca parte a examinarii fizice anuale si dezvoltarea obiceiurilor de igiena dentara

Bolile dentare reprezinta motivul principal al consultarilor veterinare pentru caini si pisici in fiecare an. Astfel, se poate intelege importanta efectuarii unui examen stomatologic in fiecare an, ca parte a examinarii fizice anuale si dezvoltarea obiceiurilor de igiena dentara.  Iata o imagine de ansamblu asupra principalelor boli dentare care afecteaza pisicile si cainii.

Parodontita

Parodontita este cea mai frecventa boala dentara la pisici si caini. Este cauza principala a pierderii dintilor la animale. Este o inflamatie a tesuturilor care inconjoara si sustine dintii, care apare odata cu acumularea de tartru dentar si cu supraaglomeratia de baza a bacteriilor. Aceasta inflamatie are ca rezultat roseata si umflarea gingiilor, retragerea gingiilor, formarea de buzunare intre dinti si gingie si, in final, abcese sau infectii ale gingiei cu puroi.

Infectia dintilor si abcesul

Infectiile si abcesele dentare sunt afectiuni foarte dureroase, care apar de obicei din cauza parodontitei. O fractura de dinti netratata poate fi, de asemenea, cauza unui abces la radacina dintelui.

Fractura de dinti si traume dentare

Nu este de mirare ca fracturile dentare sunt pe locul doi la caini, stiind ca acestora li se ofera tot felul de lucruri pe care sa le mestece. Cele mai clasice obiecte pentru fracturarea dintilor de caine sunt celebrele oase de carne. Traumatismele dentare pot aparea si daca unii caini sunt fani ai ai mingilor de tenis: acestia isi uzeaza mai repede dintii.

Resorbtia dintilor – boli dentare

Aceasta afectiune este tipica pisicilor si afecteaza cel putin o treime dintre ele. Este o degradare care distruge dintele. Aceste faimoase carii feline sunt adesea de aceeasi culoare ca dintele si sunt de obicei situate foarte aproape de jonctiunea dintre dinte si gingie. Uneori sunt acoperite cu ceea ce pare a fi excesul de tesut gingival. Este vorba de premolarii inferiori, care sunt cel mai adesea afectati.

Stomatita ulcerativa

Intalnita la pisici, aceasta leziune este chiar mai severa decat gingivita, deoarece este o inflamatie majora a aproape intregii mucoase bucale, insotita de ulceratii. Asadar, aceasta este o afectiune extrem de dureroasa.