Pentru cei care sunt interesati sa pastreze proprietatile alimentelor nealterate cat mai mult timp, exista numeroase aparate de ambalare in vid disponibile pe piata, de al cele mai simple modele, pana la cele mai sofisticate, de la cele folosite de marii jucatori din industria alimentara, pana la cele folosite de gospodine pentru a vida produsele proaspete din gospodarie. Nu privi superficial decizia, nu este foarte simplu de ales un dispozitiv foarte bun. Pentru reusita, ai in vedere urmatoarele aspecte:
Ia in calcul ca pe piata de profil exista mai multe tipuri de aparate de vidat
Concret, vei avea de ales intre aparate de vidat tip cuva, de tip clema si cu duza retractabila. Insa cel mai important lucru inainte de toate este ca aparatul sa poata vida si sigila punga/ recipientul automat dupa ce aerul a fost extras in totalitate din aceasta.
Aparatul de tip cuva este cel mai performant din punct de vedere al functionalitatii si ofera numeroase avantaje. Este folosit foarte rar in bucatarii (individual), fiind util in principal la nivel industrial. De aceea si dimensiunea aparatului este mai mare comparativ cu celelalte modele. Modul de functionare are in vedere ambalarea corespunzatoare si dubla sigilare a alimentului (produsului) in mod optim, prin intermediul unei camere etansate, unde este introdus cu ambalaj cu tot.
Aparatul de tip clema este cel mai recomandat pentru uz casnic. Ca si mod de functionare specific, acesta ajuta la absorbtia aerului si lichidelor. Odata ce aerul a fost eliminat, capatul pungii este introdus in aparat, punga urmand sa fie sigilata si lipita la o temperatura ridicata. Pentru acest tip de aparat sunt insa necesare niste pungi speciale.
Aparatul cu duza retractabila prezinta posibilitatea de a elimina atat aerul, cat si umiditatea, adica alimentele pot fi pastrate fie in vid uscat, fie umed. Din acest motiv aparatul de vidat cu duza retractabila este considerat cel mai avantajos. Modul de functionare este asemanator cu a celui de tip clema. Aparatul contine o duza care absoarbe aerul sau lichidele din punga in care este introdus. Dupa aceasta etapa pungile sunt sigilate ermetic la temperaturi ridicate.