Cele mai sanatoase legume de pe Pamant

Cele mai sanatoase legume sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine, minerale si fibre. Acestea se remarca de restul prin beneficiile suplimentare pentru sanatate dovedite, cum ar fi capacitatea de a combate inflamatia sau de a reduce riscul de boala

Cele mai sanatoase legume sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine, minerale si fibre. Acestea se remarca de restul prin beneficiile suplimentare pentru sanatate dovedite, cum ar fi capacitatea de a combate inflamatia sau de a reduce riscul de boala.

  • Spanacul

Aceasta leguma cu frunze este una dintre cele mai sanatoase, datorita profilului sau nutritiv impresionant. O cana (30 de grame) de spanac brut furnizeaza 56% din nevoile zilnice de vitamina A, plus intreaga necesitate zilnica de vitamina K – totul pentru doar 7 calorii. Spanacul contine, de asemenea, o multime de antioxidanti, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

  • Morcovii

Contin beta-caroten, un antioxidant care le ofera morcovilor culoarea lor portocalie si ar putea ajuta la prevenirea cancerului. De fapt, un studiu a aratat ca pentru fiecare portie de morcovi pe saptamana, riscul de cancer de prostata a scazut cu 5%. Un alt studiu a aratat ca un consum regulat de morcovi poate reduce riscul de cancer pulmonar si la fumatori.

  • Brocoli

Este bogat intr-un compus vegetal care contine sulf, cunoscut sub numele de glucosinolat, precum si sulforafan, un produs secundar al glucosinolatului. Sulforafanul este semnificativ prin faptul ca s-a demonstrat ca are un efect protector impotriva cancerului. Pe langa capacitatea sa de a preveni bolile, brocoli este, de asemenea, plin cu substante nutritive.

O cana (91 de grame) de broccoli brut asigura 116% din nevoile zilnice de vitamina K, 135% din necesarul zilnic de vitamina C si o cantitate buna de folat, mangan si potasiu.

  • Usturoiul

Usturoiul are o lunga istorie de utilizare ca planta medicinala. Principalul compus activ in usturoi este alicina, un compus vegetal care este in mare parte responsabil pentru diversitatea beneficiilor pentru sanatate. Mai multe studii au aratat ca usturoiul poate regla glicemia si poate promova sanatatea inimii.

  • Varza de Bruxelles

Ca si brocoli, varza de Bruxelles este un membru al familiei cruciferoase de legume si contine aceiasi compusi vegetali care promoveaza sanatatea. Varza de Bruxelles contine, de asemenea, kaempferol, un antioxidant care poate fi deosebit de eficient in prevenirea deteriorarii celulelor.