Instrumentele esentiale pentru o buna igiena orala

Pentru a se bucura de niste dinti curati si stralucitori, oamenii trebuie sa aiba o igiena orala impecabila

Pentru a se bucura de niste dinti curati si stralucitori, oamenii trebuie sa aiba o igiena orala impecabila. Dincolo de vizitele anuale in cabinetele medicilor stomatologi pentru detartraj si periaj profesionist, acestia trebuie sa acorde o atentie sporita si instrumentelor utilizate acasa, precum periutele de dinti, dusurile bucale sau ata dentara.

Cum se poate obtine o buna igiena orala?

Periuta de dinti traditionala este cel mai utilizat instrument in procesul de curatare al dintilor, dar exista si alte instrumente pe care oamenii ar trebui sa le utilizeze pentru a obtine o igiena orala perfecta.

Periuta de dinti – trebuie utilizata in mod ideal de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa. Scopul periajului este de a indeparta placa dentara pentru a evita formarea tartrului. Periuta trebuie sa fie schimbata la fiecare trei luni, iar romanii pot opta pentru o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica de dinti.

Exista trei categorii de perii de dinti manuale, in functie de duritatea periilor: dur, mediu sau flexibil. Pentru a gasi cel mai potrivit model, ar trebui sa se testeze cat mai multe, dar, in general, periutele cu peri moi sunt potrivite pentru toata lumea. O periuta de dinti buna ar trebui sa se potriveasca perfect dintilor si sa patrunda in interstitii fara mari dificultati pentru o igiena optima.

O alternativa la periuta manuala este periuta de dinti electrica. Aceasta permite un periaj foarte complet. Capetele rotative ale acestor perii sunt adesea rotunde si foarte elaborate, ajungand in acelasi timp la dinti, interstitii si caneluri gingivale. Mare atentie, capetele trebuie schimbate in mod regulat.

Ata dentara este extrem de utila si vine in completarea periajului dentar. Utilizarea zilnica a atei dentare permite indepartarea placii care se acumuleaza in interstitiile dintre dinti, spatiile greu accesibile cu o periuta de dinti, dar si evitarea inflamatiilor gingiilor. Ar trebui folosita cel putin o data pe zi, cu mare grija, insa pentru ca ar putea rani gingia.

Dusurile bucale sunt niste dispozitive cu jet de apa care permit indepartarea placii dentare si a resturilor alimentare sub presiunea apei. Cu toate acestea, nu indeparteaza bacteriile de pe placa dentara, deci nu inlocuieste peria de dinti. Un astfel de instrument ar trebui doar sa vina in completarea periajului normal.