Aromaterapia: functioneaza cu adevarat uleiurile esentiale?

Unele studii indica faptul ca exista uleiuri esentiale cu reale beneficii, in timp ce altele nu prezinta nicio imbunatatire a simptomelor

In masajul terapeutic uleiurile esentiale pot ajuta la relaxarea corpului, la un somn mai bun, la reducerea durerilor de cap si la imbunatatirea terapiei de masaj. Beneficiile aromaterapiei pentru sanatate

  • Musetel: reduce stresul;
  • Eucalipt: curatirea sinusurilor;
  • Ghimbir: reduce greata;
  • Lavanda: un somn mai bun;
  • Menta: mareste vigilenta, reduce durerile de cap;
  • Rozmarin: cresteti concentrarea;
  • Portocala dulce: reduce anxietatea;
  • Ylang-ylang: scade stresul.
Pentru ce sunt bune uleiurile esentiale?

Desi oamenii sustin ca uleiurile esentiale sunt remedii naturale pentru o serie de afectiuni, nu exista suficiente cercetari pentru a determina eficacitatea lor in sanatatea umana. Rezultatele studiilor de laborator sunt promitatoare – unul de la Johns Hopkins a constatat ca anumite uleiuri esentiale ar putea ucide un tip de bacterii Lyme mai bine decat antibioticele.

Unele studii indica faptul ca exista uleiuri esentiale cu reale beneficii, in timp ce altele nu prezinta nicio imbunatatire a simptomelor.

Cum se pot utiliza uleiurile esentiale in siguranta?

Calitatea uleiurilor esentiale de pe piata variaza foarte mult, de la uleiurile esentiale pure la cele diluate cu ingrediente mai putin costisitoare. Si pentru ca nu exista reglementari, este posibil ca eticheta sa nu contina nici macar tot ce contine sticla pe care oamenii o cumpara. De aceea nu trebuie ingerate uleiurile esentiale.

Specialistii recomanda, de asemenea, sa nu se foloseasca difuzoare de uleiuri esentiale, mici aparate de uz casnic care creeaza vapori parfumati. Difuzarea intr-o zona publica sau gospodarie cu mai multi membri poate afecta oamenii diferit.

De exemplu, menta este adesea recomandata pentru durerile de cap. Dar daca se foloseste in jurul unui copil care are mai putin de 30 de luni, copilul poate deveni agitat.

Ar putea avea un efect negativ. In plus, cineva cu batai rapide ale inimii poate reactiona negativ la menta. Cele mai sigure modalitati de utilizare a uleiurilor esentiale includ:

Accesorii pentru aromoterapie: coliere, bratari si brelocuri realizate din materiale absorbante pe care se aplica uleiuri esentiale.

Ulei de corp: un amestec de uleiuri esentiale cu un ulei purtator precum ulei de masline, jojoba sau nuca de cocos care poate fi masat pe piele. Deoarece uleiurile esentiale sunt concentrate, acestea pot provoca iritatii. Se evita folosirea acestora nediluate pe piele.