Ljubljana, Slovenia – spirit si cultura

Se spune ca Ljubljana este una dintre cele mai frumoase capitale europene, al carei spirit tineresc si cultura diversa atrag sute de mii de turisti pe an

Se spune ca Ljubljana este una dintre cele mai frumoase capitale europene, al carei spirit tineresc si cultura diversa atrag sute de mii de turisti pe an. Aici noul si vechiul sunt in sincronizare absoluta, atitudinea prietenoasa este o carte de vizita pentru populatia locala, iar mai presus de toate vechimea demna a orasului „iubitor” pare sa stapaneasca.

Orasul Ljubljana este capitala si cel mai mare oras al Sloveniei. Este situat in partea centrala a tarii, intre Alpi si dealurile carstice, langa gura de varsare a raului Ljubljanica cu raul Sava. Este la aproximativ 140 km de Zagreb, la aproximativ 520 km de Belgrad si la aproximativ 350 km de Viena.

Rascruce de negustori, armate si forte de mentinere a pacii inca de la infiintare (la inceputul secolului al XIII-lea, conform datelor moderne), astazi centrul cultural, educational, administrativ, industrial, stiintific, de transport si politic – Ljubljana este poate tara cea mai dezvoltata economic a fostei republici iugoslave.

La prima vedere, inconjurat de liniste, Ljubljana este de fapt un oras foarte plin de viata si plin de culoare. Aspectul sau arhitectural este o sinteza fascinanta intre baroc si art nouveau, cu elemente de renastere, influentate de tarile sub a caror stapanire s-a aflat Slovenia in trecutul sau istoric.

Turistii pot observa structurile lor distinctive la fatadele caselor si ornamentele usilor, la podurile romantice peste raul Ljubljanica, acoperisurile inclinate si in vastele parcuri. Unele dintre cele mai impresionante cladiri ( Piata Deschisa, Biblioteca Orasului, Podul Triplu ) sunt opera arhitectului Jose Plečnik, care a dat o noua viata Ljubljanei dupa un cutremur devastator la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Datorita dorintei acerbe pentru spectacol a unui public insetat de innobilare spirituala si divertisment, in Ljubljana sunt organizate peste 10.000 de evenimente culturale in fiecare an, inclusiv cel putin 10 festivaluri internationale. Ele, alaturi de zeci de parcuri, gradini, zone verzi, facilitati sportive si ramasite de ruine antice, transforma orasul intr-o destinatie de nedescris, care captiveaza inca de la prima vizita.